6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022
6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Joburile care nu garanteaza munca sau plata in Marea Britanie

In ultimii doi ani a luat amploare in Marea Britanie utilizarea unui tip de contract de munca ce le permite companiilor sa isi cheme angajatii la serviciu atunci cand au nevoie si sa ii trimita acasa, fara niciun fel de remuneratie, daca afacerile merg mai prost.

Desi criticate de-a lungul timpului de cei preocupati de respectarea drepturilor angajatilor, numarul asa-numitelor “contracte cu zero ore de munca” este mai mare ca niciodata, conform celor mai recente date oficiale, noteaza Quartz.

Astfel, in perioada octombrie-decembrie 2014, 697.000 de persoane, respectiv 2,3% din numarul total al angajatilor din Marea Britanie, aveau in derulare astfel de contracte, conform unui sondaj al Biroului National de Statistica. Numarul era sub 600.000 de persoane in 2013 si putin peste 200.000 cu un an in urma.

- Advertisement -

Cresterea se explica, potrivit reprezentantilor institutiei, prin faptul ca, in urma expunerii pe larg in presa a contractelor care nu garanteaza munca, mai multi dintre cei care au participat la sondaj au devenit constienti de situatia lor contractuala.

Acest lucru inseamna insa ca estimarile anterioare cu privire la numarul angajatilor cu astfel de contracte s-au situat mult sub situatia reala de pe piata muncii.

[pull_quote_center]Printre companiile care isi cheama angajatii la nevoie se numara JD Wetherspoon, Burger King, Domino’s Pizza, Sports Direct si McDonald’s.[/pull_quote_center]

Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca acest tip de contract a protejat Marea Britanie de ratele ridicate de somaj din alte tari europene.

Reprezentantii guvernului Marii Britanii declarau in iunie anul trecut ca vor inaspri legislatia cu privire la contractele cu zero ore de munca, iar intre timp au fost luate masuri pentru eliminarea clauzei de exclusivitate.

Subiectul este unul important in contextul alegerilor generale care vor avea loc in acest an in Marea Britanie, liderul laburist Ed Miliband pronuntandu-se impotriva controversatelor contracte de munca, potrivit The Telegraph.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: