7.8 C
London
Wednesday, March 30, 2022
7.8 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceleaşi condiţii ca şi Marea Britanie

Irlanda de Nord trebuie să părăsească Uniunea Europeană în aceiaşi termeni ca restul Regatului Unit, a susţinut luni Arlene Foster, lidera Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), formaţiune ale cărei mandate în Camera Comunelor îi asigură o majoritate parlamentară guvernului britanic condus de Theresa May, potrivit Reuters.

Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiaşi termeni ca restul Regatului Unit. Nu vom accepta nicio formă de divergenţă de reglementare care separă Irlanda de Nord, politic sau economic, de restul Regatului Unit. Iar integritatea constituţională şi economică a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu trebuie să fie compromisă în niciun fel”, a spus Arlene Foster, conform Agerpres.

Începând din ianuarie, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani. Principalul impediment în negocierile dintre formaţiunea naţionalistă Sinn Fein şi Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.

- Advertisement -

Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord – primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei – întrucât până la 6 noiembrie la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite.

În luna octombrie, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, lansase mai multe avertismente în acest sens. Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violenţelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unionişti şi naţionalişti, însă demisia în luna ianuarie a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliţia respectivă.

În trecut, guvernul din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendat în mai multe rânduri de către Londra; ultima oară acest lucru s-a întâmplat în 2007

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: