5.3 C
London
Wednesday, December 1, 2021
5.3 C
London
Wednesday, December 1, 2021

Iris Radulian vrea să schimbe percepţiile false despre românii din Marea Britanie

În Marea Britanie trăiesc aproape 150 de mii de români, potrivit datelor oficiale. Neoficial, numărul lor ajunge cu siguranţă la jumătate de milion. Unii au plecat în primul deceniu după Revoluţia din ’89, alţii ceva mai târziu.

Unii încă se luptă să-şi croiască un drum în ţara de adopţie, alţii şi-au făcut o carieră şi au o viaţă de care se bucură. O echipă Digi24 a întâlnit la Londra români pentru care Marea Britanie a devenit acasă.

Iris Radulian trăieşte în Londra de 12 ani. A venit aici ca să studieze şi curând şi-a dat seama că oraşul acesta îi poate oferi şansa unei cariere făcând ceea ce îi place. Iar lui Iris îi place să lucreze cu oameni, să interacţioneze, să ajute. Şi şi-a făcut un scop din a uni comunitatea românilor din Londra.

- Advertisement -

Iris Radulian, fondator My Romania Group: „Facem un film. Se numeşte “13 Shades of Romanian“.

Va fi un film despre spiritul adevărat al românilor, indiferent de pătura socială din care provin. A găsit firma care îl va produce, dar are nevoie de fonduri şi trebuie să caute sponsorizări.

Filmul despre românii care trăiesc în Londra e doar unul dintre proiectele în care Iris este implicată trup şi suflet. Anul acesta a organizat a treia ediţie a târgului locurilor de muncă pentru conaţionalii stabiliţi în Regat. Cei care vin cu ofertele sunt tot români, antreprenori care şi-au făcut o afacere în Marea Britanie.

Cei de la Ziarul Românesc din Marea Britanie cred în proiectele lui Iris şi s-au implicat şi ei.

Larisa Aramă, marketing Ziarul Românesc: [pull_quote_center]Am fost printre primii care am susţinut proiectul şi care am văzut cam ce potenţial are şi cam ce targeturi are. Mobilizând societatea civilă, adunând oameni împreună, încercând să ajute la modul real, fără a le lua bani din buzunar… Atunci a prins foarte multă credibilitate[/pull_quote_center]

Cu câteva zile înainte de târgul locurilor de muncă, Iris a alergat de la un angajator la altul ca să ştie clar pe cine se bazează. Iar şofatul în viteză în Londra nu e deloc o misiune uşoară. Nu poţi parca oricum, oriunde şi fiecare oprire e o provocare.

Şi pe lângă toate proiectele cu, despre şi pentru comunitatea românească din Londra, Iris nu uită de actele caritabile. Banii strânşi la târgul locurilor de muncă sunt pentru un grup de 70 de copii pe care Iris vrea să-i ducă la Grădina Zoologică din Londra.

Susan Grace, profesor la Newman Catholic College din Londra: „Iris este fantastică în tot ceea ce face. E foarte motivată, e dinamică şi te poţi baza pe ea pentru orice. Pe scurt, asta e Iris”.

Acum, Iris are o nouă ambiţie şi un nou proiect: să întocmească o programă şcolară şi să obţină aprobările pentru organizarea bacalaureatului în limba română, la Londra.

Iris Radulian a ajuns dintr-o întâmplare să trăiască în Londra. În 2003 ar fi trebuit să plece la studii în Statele Unite. Visase dintotdeauna să trăiască în America, dar când a venit momentul să treacă Oceanul a realizat că va fi foarte departe de familia ei. Pentru Iris, părinţii sunt cei mai apropiaţi oameni şi vrea ca oricând să poate ajunge la ei în doar câteva ore.

„(Ţi-ai fi dorit să ajungi să trăieşti în alt oraş decât Londra?) Nu, nu cred. După atâţia ani, Londra a devenit acasă. Chiar dacă eu călătoresc, am privilegiul de a face lucrul acesta, mă duc doar în vizită. Însă, acasă pentru mine a devenit Londra după atâta timp. (Şi, totuşi, păstrezi legătura cu România).

Da, pentru că sunt româncă. Şi în mine va exista mereu sentimentul acesta, că aparţin acestei naţii. Însă, ca societate, acasă a devenit aici”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourcedigi24

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: