3.1 C
London
Wednesday, January 26, 2022
3.1 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Ion Jinga consideră că Enescu a revenit în capitala din Marea Britanie

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, consideră că Enescu a revenit în capitala Marii Britanii, după primirea entuziastă a prezentării “Simfonia a III-a”, sâmbătă seară, la Royal Festival Hall de la Southbank Centre, de către London Philharmonic Orchestra, în premieră pe o scenă londoneză.

Enescu a revenit la Londra pentru că în perioada interbelică acesta era o prezență frecventă pe malurile Tamisei, pe marile scene londoneze, Enescu violonistul, Enescu dirijorul, Enescu profesorul“, a declarat, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.

- Advertisement -

La recepția oferită după concert de Ambasada României la Londra, Jinga a afirmat că “din păcate, dimensiunea de compozitor a lui Enescu a fost mai puțin cunoscută” și că “prin ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta și prin toată seria de evenimente organizate în ultima lună pentru a-l sărbători și a-l promova, s-a reușit doar un început din ceea ce ar trebui să fie marea revenire a acestuia pe scenele londoneze“.

Diplomatul român și-a exprimat satisfacția de a-l fi auzit pe Vladimir Jurowskispunând același lucru, anume că George Enescu va reveni și această seară este doar un început“. [pull_quote_center]În același timp, cred că personalitatea lui George Enescu nu poate fi despărțită de latura sa umană. Pentru că el a fost nu numai un compozitor de geniu, el a fost un mare român care și-a iubit țara, un om care și-a servit patria cu instrumentele și cu armele pe care le-a avut el la dispoziție: pana, arcușul și bagheta[/pull_quote_center] , a spus Ion Jinga.

Ambasadorul a elogiat “generozitatea rar întâlnită” a lui George Enescu, [pull_quote_center]un om care și-a ajutat concetățenii, care a susținut moralul populației românești și a trupelor române în două războaie mondiale, un om care și-a păstrat verticalitatea și a rămas nu doar un umanist, ci și un democrat într-o perioadă în care a fi democrat era considerat o crimă[/pull_quote_center]

Și care chiar și atunci când a plecat din România a rămas român, a plecat să promoveze valorile, cultura și rădăcinile sale. Enescu este un model, Enescu este o sursă de inspirație și Enescu este contemporanul nostru“, a mai spus Ion Jinga.

În opinia directorului ICR Londra, Dorian Branea, programul instituției pe care o conduce — “Luna Enescu la Londra” (22 ianuarie — 7 februarie) — a consacrat un model de promovare internațională a lui George Enescu.

[pull_quote_center]Programul Institutului Cultural Român “Luna Enescu la Londra” a consacrat, în opinia mea, un model de promovare internațională a marelui nostru compozitor. Un dirijor celebru și o orchestră de prim rang cântă Enescu la București la invitația Festivalului Internațional “George Enescu“. Concertul e reluat apoi într-una dintre capitalele globale ale culturii. Institutului Cultural Român construiește în jurul acestui eveniment un întreg program de promovare pentru a crea cât mai multă reverberare. Iată formula londoneză al cărei succes ne-a depășit nouă înșine așteptările[/pull_quote_center] , a spus Branea.

În același cadru, directorul ARTEXIM, Mihai Constantinescu, a declarat, că ediția viitoare a Festivalului Internațional “George Enescu” va fi deschisă, pe 2 septembrie 2017, cu opera Oedip în interpretarea London Philharmonic Orchestra, avându-i pe Vladimir Jurowski la pupitru și pe baritonul John Riley în rolul Oedipe.

Amplă acțiune dedicată lui George Enescu la 60 de ani de la moartea compozitorului, prima de acest fel în Marea Britanie, programul “Luna Enescu” a fost realizat de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internațional “George Enescu” de la București, Muzeul Național “George Enescu“, Radio România și revista “The Gramophone“, cu sprijinul Invitation Romania Travel.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: