6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022
6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Investitiile firmelor japoneze din Marea Britanie ar putea fi sistate

Presedintele Camerei de Comert a Japoniei din Marea Britanie, Haruki Hayashi, totodata si director general al Mitsubishi pentru Europa, i-a avertizat pe oficialii de la Londra ca “fara masuri asiguratorii ferme” date firmelor japoneze, investitiile acestora ar putea fi sistate.

Pana acum, singura companie japoneza care a acceptat sa ramana pe piata britanica este Nissan, care va continua sa produca doua modele de automobile in fabrica de la Sunderland, dar se pare ca este si singura dintre firmele nipone dispusa sa faca acest gest, informeaza The Independent.

Apelul conducerii Aliantei Renault-Nissan de a primi asigurari din partea guvernului londonez ca Brexit nu va aduce o relatie comerciala dificila cu piata unica de pe continent pare sa fi dat roade, chiar daca Greg Clark, secretarul de stat pentru Afaceri, refuza in continuare sa dezvaluie ce i-a promis producatorului auto japonez pentru a-l convinge sa investeasca in continuare in fabrica din Sunderland.

- Advertisement -

Hayashi, in schimb, se arata mai greu de convins. La inceputul acestei saptamani seful Camerei de Comert a Japoniei a anuntat ca incertitudinea care planeaza asupra acordului comercial pe care Marea Britanie trebuie sa-l negocieze cu reprezentantii UE si deprecierea lirei sterline au ajuns un motive de ingrijorare foarte mare in randul oamenilor de afaceri niponi.

“O parte din aceste griji se refera la libera circulatie a muncitorilor calificati din Europa si la mentinerea acestei incertitudini care planeaza asupra relatiei pe care Regatul Unit o va avea cu Europa, fapt care ar putea determina companiile din Japonia sa amane decizia de a continua investitiile”, a explicat reprezentantul Mitsubishi.

Toto Hayashi a precizat ca majoritatea firmelor nipone prezente pe piata britanica au inceput deja sa primeasca oferte discrete de relocare a afacerilor in diverse tari din Uniune.

Este al doilea mesaj alarmant pe care mediul de afaceri din Japonia il transmite Londrei, dupa ce in septembrie, cu ocazia summit-ului G-20 din China, reprezentantii mediului de afaceri nipon au inmanat oficialilor britanici un document de 15 pagini prin care solicitau clarificarea situatiei asupra negocierilor ce vor urma.

Avertismentul lui Hayashi a fost insotit de un nou val de asigurari date de oficialul responsabil cu problema Brexit, David Davis, acesta transmitand ca Regatul Unit va fi un “far calauzitor in comertul liber global“, iar guvernul Theresey May intentioneaza sa obtina un acord cat mai cuprinzator cu UE.

“Ceea ce doresc sa evite companiie japoneze prezente in Europa este situatia de confuzie in privinta negocierilor pentru Brexit, urmand apoi sa se afle in fata faptului implinit”, se mai arata in documentul compus la inceputul lunii septembrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: