4.2 C
London
Tuesday, November 30, 2021
4.2 C
London
Tuesday, November 30, 2021

Îngrijorare privind transmiterea COVID-19 în supermarketuri în Marea Britanie

Marea Britanie este îngrijorată în ceea ce priveşte transmiterea COVID-19 în supermarketuri mai ales atunci cînd oamenii nu poartă măşti, a declarat luni ministrul responsabil pentru campania de vaccinare, Nadhim Zahawi, care a estimat totodată că 15 milioane de persoane ar putea fi vaccinate pînă la mijlocul lunii februarie în această ţară.

Sîntem îngrijoraţi pentru că, spre exemplu, în supermarketuri trebuie să ne asigurăm că oamenii chiar poartă măşti şi respectă sistemul cu sens unic, iar atunci cînd au depăşit capacitatea unei funcţionări în siguranţă, oamenii trebuie să aştepte la intrare”, a declarat acesta pentru Sky News, transmite Agerpres.ro.

- Advertisement -

Zahawi nu a spus însă că aplicarea regulilor ar trebui să fie responsabilitatea supermarketurilor, ci a fiecărei persoane. ”Apelul nostru se îndreaptă către toată lumea, către fiecare dintre noi. Regulile acestea nu sînt nişte limite pe care să încercăm să le forţăm. Regulile acestea există pentru a încerca şi pentru a ne asigura că ţinem acest virus sub control”, a spus el. ”Cel mai important lucru care trebuie făcut acum este să ne asigurăm că… oamenii respectă regulile atunci cînd intră în supermarket”, a mai spus el.

Zahawi a lăudat totodată supermarketurile pentru ”treaba extraordinară” pe care au făcut-o în slujba comunităţilor lor şi pentru faptul că au oferit spaţii pentru campania de vaccinare.

Ministrul britanic responsabil cu vaccinarea a mai spus că Mare Britanie va oferi vaccinuri anti-COVID-19 celor aflaţi în primele patru categorii prioritare – circa 15 milioane de persoane – pînă la mijlocul lunii viitoare odată cu intensificarea campaniei de vaccinare.

Prima ţară care a aprobat vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca, Marea Britanie va deschide şapte centre de vaccinare pe scară largă ca parte din programul de vaccinare masivă împotriva COVID-19.

Vaccinările au început să se intensifice, 200.000 pe zi, am făcut o treabă nemaipomenită săptămîna trecută”, a declarat ministrul Nadhim Zahawi pentru Sky News, spunînd că vor fi oferite vaccinuri celor aflaţi la un nivel ridicat de risc, vîrstnicilor şi angajaţilor sanitari din linia întîi, pînă la mijlocul lunii februarie.

Primele patru categorii prioritare în Marea Britanie înseamnă 15 milioane de persoane, în Anglia – circa 12 milioane de persoane – aşa că vom oferi vaccinuri tuturor acestor oameni ca să ne asigurăm că-i putem proteja”.

Accelerarea campaniei de administrare a vaccinurilor a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe măsură ce Marea Britanie se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri şi decese, care au ajuns la niveluri record, din cauza unei noi tulpini a virusului, situaţie ce ameninţă să copleşească serviciile de sănătate în anumite regiuni din ţară.

Pentru a ajunge la ţinta de vaccinare propusă, va fi nevoie de vaccinarea a circa 2 milioane de persoane pe săptămînă în speranţa revenirii la un grad de normalitate pînă în primăvară.

Este o desfăşurare masivă a celui mai mare program de vaccinare din istoria ţării”, a spus Zahawi.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: