17.4 C
London
Thursday, October 14, 2021
17.4 C
London
Thursday, October 14, 2021

Informații despre codurile de taxe HMRC

Formularele P45 și P60 plus informații despre codurile de taxe 990L/1020L/1060L/1100L, etc. Note explicative.

Formularele P45/60 trebuie păstrate la loc sigur, fie în format electronic “pdf“, fie hârtie doveditoare și care servesc la angajare intr-o companie sau o altă companie (funcționabil și in caz ca ați fost inainte ca self employed), fie atunci cand vreți o rambursare a impozitului (în caz ca vi se pare ca ați plătit mai mult), sau in caz ca vreți credit de la bancă.

Formularul P60, cunoscut si ca “End of the Year Certificate” (certificat de sfârșit de an ), este un document pe care orice companie sau agenție îl dă celui în cauza pentru care a fost angajat sau prestator de servicii la sfârșitul fiecărui an fiscal (care incepe cu 6 aprilie).

- Advertisement -

Hârtia va conține cât ați plătit impozit, ca angajat sau self employed in anul respectiv, prin sistemul “Pay as You Earn“…prescurtat PAYE, adică plătești din ce câștigi. HMRC reține o cotă parte din taxele necesare, in functie de câștigul vostru.
În cazul în care angajatorul sau agentia nu vă dă P60 sau P45, trebuie să-l cereți, pentru ca asta e dovadă pentru taxe și pensia voastră.

Formularul P45 este documentul care vi-l dă compania sau agenția pentru care ați lucrat la încheierea contractului cu acestea, fiind bazat pe mod similar de plata ca P60, numai ca e impărțit.
Formularul P45 este împărțit in patru părți: Part 1, Part 1A, Part 2 si Part 3, care reprezintă module de 3 luni din an al fiecăruia din părțile mai sus menționate.De aceea, când terminați contractul, P45 arată în ce modul din an vă încadrați când ați plătit taxele la stat.

Angajatorul are Part 1 și o trimite la HMRC. Celelalte trei părți vă ramân dvs.
Nu contează pentru noul angajator ce parte a P45 o aveți la voi; pentru el contează valabilitatea să se încadreze în limitele impuse de compania pentru care voi ați aplicat (de regulă 3 până la 6 luni de la data când a fost emis ultimul P45).

Ca o notă!

Vedeti că unele companii emit “National Insurance Number” pe perioada cât sunteți angajați la aceștia. Pentru că în momentul când ați plecat de la companie, v-au plătit deja ei taxele, dar “Național Insurance” emis de companie este provizoriu și nu va mai fi valabil codul/seria pe care o aveți să aplicati la job in altă companie. Atenție să nu confundați și să aplicați mai bine la Job Centre pentru a avea National Insurance pe viață, decât să vă treziți păcăliți.

anunturiuk.com Informații-despre-codurile-de-taxe-HMRC2Dacă sunteți noi abia veniți în UK, orice companie va fi obligată de lege să vă facă contract în maxim o lună, iar în momentul terminării contractului să emită P45 sau 60.De regulă, mai serioase în acest sens sunt doar firmele mari private și care vă emit contract în urma unui interviu la fața locului, ca să vedeți condițiile în care veți munci.

O agenție, de cele mai multe ori, vă dau email cu adresa la care trimiteți datele voastre, dar de cele mai multe ori nu veți beneficia de P45 sau 60 în acest caz, cu toate ca veți avea joburi de la ei.
Codurile pentru care munciți de genul 1020L, 1060L sau orice alt cod de taxe stabilit cu dvs de HRMC, este recomandabil să-l respectați conform orelor pe care le aveți semnate pe contract la orice firmă.

Pentru că sunt mulți care nu cunosc faptul că orice depășire de ore la firma la care activați, nu se pune problema că nu veți fi plătiți de companie. Problema se pune lunar la fluturașul de salariu și vedeți cum taxele cresc exponențial și alarmant de mult în raport cu salariul la care v-ați fi așteptat. Este, dacă vreți, ca un fel de amendă dată dvs de la serviciul de taxe și impozite (HMRC) pentru că nu respectați intocmai codul furnizat de aceștia. Și ar fi păcat să băgați bani în plus pe spatele dvs în buzunarul celor care trăiesc pe nedrept pe beneficii.

Material făcut de Oliver Armand SuperBlackbird

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: