15.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022
15.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022

Inflaţia din Marea Britanie a atins în aprilie cel mai ridicat nivel după septembrie 2013

Inflaţia din Marea Britanie a atins în aprilie cel mai ridicat nivel de după septembrie 2013, exercitând presiuni de creştere a costului vieţii pentru britanici, înainte de alegerile generale din 8 iunie, transmite Bloomberg.

Preţurile de consum au urcat în aprilie cu un ritm anualizat de 2,7%, potrivit datelor publicate marţi de Biroul Naţional de Statistică, iar analiştii anticipează că inflaţia va accelera în continuare, pe fondul deprecierii lirei sterline după referendumul pro-Brexit din iunie anul trecur, care scumpeşte importurile.

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o creştere a preţurilor de consum de 2,6%.

Cea mai mare parte a creşterii preţurilor din aprilie a fost determinată de data târzie a Paştelui, care a urcat preţurile biletelor de avion.

- Advertisement -

Combinarea deprecierii lirei cu preţurile mai mari ale petrolului urcă inflaţia pentru consumatori şi companii.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat săptămâna trecută că 2017 va fi un an dificil pentru populaţie, salariile urmând să scadă în termeni reali, ajustaţi la inflaţie.

Liderul sindicatului Trades Union Congress, cel mai mare din Marea Britanie, Frances O’Grady, a spus că datele referitoare la inflaţie înseamnă că standardul de viaţă al britanicilor ar trebui să fie în centrul campaniei electorale.

Inflaţia a fost alimentată de preţurile mai mari ale biletelor de avion în perioada Paştelui, preţurile mai mari ale hainelor, taxele auto şi preţurile electricităţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: