2.6 C
London
Friday, January 28, 2022
2.6 C
London
Friday, January 28, 2022

Inegalitatea sociala la nivelul Marii Britanii a atins cote alarmante

[quote_box_center]Conform unui raport recent, care arata cum cinci familii au ajuns sa detina o avere mai mare decat au la un loc peste 12 milioane dintre cei mai saraci oameni ai tarii, adica 20% din populatie.[/quote_box_center]
Raportul organizatiei de caritate Oxfam trage un semnal de alarma pentru guvernul britanic, care trebuie sa ia masuri pentru micsorarea decalajului intre bogati si saraci.

In prezent, cele mai bogate cinci familii din Regatul Unit au impreuna o avere mai mare decat cea a 12,6 milioane de britanici impreuna.

- Advertisement -

Autorii propun guvernului sa ia in considerare posibilitatea impozitarii averilor bogatilor, dupa ce masurile luate anterior nu au facut decat sa mareasca decalajul, mai arata raportul.

Cei mai saraci britanici, care reprezinta 20% din populatie, detin impreuna 28,1 miliarde de lire sterline, adica o medie de 2.230 lire sterline pentru fiecare persoana. In schimb, familiile Ducelui de Westminster, David si Simon Reuben, fratii Hinduja, familia Cadogan si proprietarul Sports Direct, Mike Ashley, insumeaza o avere de 28,2 miliarde de lire sterline.

Ben Philips, director al Oxfam, este de parere ca Marea Britanie devine tot mai divizata, fiind impartita intre o elita instarita a carei avere este intr-o continua crestere si alte milioane de familii care se chinuie sa supravietuiasca.

[pull_quote_center]Este ingrijorator ca aceste niveluri extreme ale inegalitatii sociale exista in Marea Britanie in prezent, iar doar o mana de oameni au mai multi bani decat alte milioane de persoane, care o duc cu greu de pe o zi pe alta[/pull_quote_center]

Oxfam estimeaza ca numarul copiilor care traiesc sub pragul saraciei va ajunge la 800.000 in anul 2020. Organizatia afirma si ca taierile serviciilor sociale, alaturi de scaderea veniturilor reale si a cresterii costurilor de trai, au dus la crearea acestei “situatii profund daunatoare” in care milioane de oameni se lupta pentru supravietuire.

Autorii afirma ca guvernul ar trebui sa rebalanseze situatia prin [pull_quote_right]cresterea taxelor pentru cei care isi permit, prin aplicarea mai restrictiva a legii asupra companiilor si persoanelor care evita platirea taxelor si prin impozitarea masiva a averilor extreme[/pull_quote_right]

[pull_quote_center]Cresterea inegalitatii este mai degraba un semn al esecului economic decat a unui succes. Cu sigurata nu este inevitabila, ci reprezinta doar rezultatul unor alegeri politice ce pot fi inversate. Este timpul ca liderii nostri sa combata aceasta problema[/pull_quote_center]

Bogatii conduc lumea – 85 de oameni au bani cat jumatate din populatia globului

La inceputul acestui an, un alt raport Oxfam arata ca 85 de miliardari din intreaga lume detin o avere echivalenta cu cea a unei jumatati din totalul populatiei planetei.

Papa Francisc si Barack Obama au facut din combaterea inegalitatii sociale o prioritate pentru anul 2014, in timp ce Fondul Monetar International a avertizat ca diviziunea considerabila intre bogati si saraci duce la incetinirea cresterii economice.

- Advertisement -
Sourcemediafax

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: