11.5 C
London
Thursday, November 11, 2021
11.5 C
London
Thursday, November 11, 2021

Inchiderea anului financiar pentru propria firma LTD

La sfarsitul anului financiar compania ta trebuie sa pregateasca declaratiile fiscale anuale (annual accounts). Orice contabil din UK te poate ajuta cu aceasta activitate, dar e bine sa stii si tu despre ce este vorba.

Informatiile de pe aceste declaratii vor fi folosite de contabil pentru a trimite Inchiderea de an catre Companies House (echivalentul Camerei de Comert la noi – unde s-a infiintat si compania ) si la HMRC (echivalentul Directiei Financiare/fiscului). Tot de pe conturile anuale se calculeaza si impozitul numit Corporation Tax.

Pentru cei care au trecut de la self-employment la munca prin propria companie e important de stiut ca anul financiar nu se termina pe 5 Aprilie cum e in cazul self-employmentului ci la un an de la data pe care compania ta o declara ca ar fi inceput activitatea sau de la data infiintarii daca nu anuntati inceperea activitatii intre timp.

Termenele (deadlines) la care se trimit acestea sunt:

 • La cel mult 9 luni de la terminarea anului se trimite Annual Accounts la Companies House si se plateste impozitul calculat
 • La cel mult 12 luni de la sfarsitul anului financiar (nu calendaristic) se poate trimite Corporation Tax catre HMRC
- Advertisement -

Desi au termene diferite de predare in realitate se pot trimite declaratiile simultan folosind acelasi program online atat catre Companies House cat si catre HMRC.

Daca pentru un motiv rezonabil constati ca nu vei putea trimite declaratiile la timp poti cere prelungirea termenului de depunere explicand motivele intr-un email la ([email protected]) In mod normal veti primi instiintare in legatura cu inchiderea anului de la HMRC desi nu primiti de la Companies House.

Daca ati pierdut scrisoarea sau nu ati primit-o. puteti afla data la care trebuie trimis Annual Accounts intrand pe situl Companies House si cautand compania dvs folosind linkul. Tastati in casuta numele companiei, nu neaparat numele intreg, si veti ajunge la o lista pe care se afla compania dvs. Selectati numarul companiei in stanga si se va deschide fereastra cu datele companiei.

Partea interesanta cu acest site este ca el contine absolut toate firmele din UK inclusiv cele dizolvate recent sau in curs de dizolvare. Aceasta este de mare ajutor celor care intra intr-o relatie de afaceri cu o companie noua si nu sunt siguri ca aceasta exista sau vor sa afle detalii privind activitatea acesteia. Pentru pretul unei lire puteti cumpara inclusiv declaratia lor anuala de unde aflati date cum ar fi rulajul (turnover), profitul, cheltuieli, avere, capital, datorii etc

Pregatirea actelor pentru inchiderea de an

Exista cateva documente care trebuie pregatite pentru a fi trimise impreuna cu inchiderea de an:
Balance Sheet (balanta) – arata valoarea a tot ce detine compania si a tot ceea ce datoreaza altora la data pentru care se face inchiderea

Profit and Loss Account – cuprinde totalul incasarilor/vanzarilor, cheltuielilor si profitul/pierderea pentru anul respectiv

Note privind conturile folosite in balanta si contul de profit

 • Raportul directorului
 • Raportul de audit de care este scutita totusi daca compania ta se incadreaza in cel putin 2 din urmatoarele 3 conditii:
 • Are un rulaj de sub £6.5 milioane
 • Are averea de sub £3.26 milioane
 • Are mai putin de 50 de angajati in medie

Efectul acestei scutiri este ca pentru companiile mici se reduc costurile cu contabilitatea nefiind nevoie de contabil autorizat pentru inchiderea anului. Mai mult, declaratia de sfarsit de an pentru companiile mici are un format simplificat

Daca compania se incadreaza in cel putin 2 din urmatoarele conditii:

 • Are un rulaj de sub £632000
 • Averea sub £316000
 • Mai putin de 10 angajati

Atunci se incadreaza in categoria micro-entitati (micro-entities) ceea ce presupune o declaratie de sfarsit de an mai simpla, obligatia de a atasa doar balanta nu si contul de profit la Companies House.

Daca decizi sa nu incepi prea devreme activitatea dupa infiintarea companiei atunci poti declara compania “dormant” (fara activitate) urmand sa anuntati HMRC (vezi aici detalii) atunci cand decideti sa incepeti activitatea.
Pregatirea Tax Returnului (Company Tax Return)

Trebuie trimis online la HMRC chiar daca nu a avut activitate. Esti scutit de trimiterea lui numai daca HMRC te anunta in mod expres ca este considerata dormant (fara activitate) din punct de vedere al impozitului pe profit (Corporation Tax)

Pentru trimiterea lui trebuie sa creezi mai intai contul online aici. Dupa ce ai creat contul si a devenit activ folosesti acest link pentru a trimite tax returnul. Pentru el ai nevoie sa ia pregatite:

 • Gateway user ID si password create pentru Corporation Tax
 • Situatiile financiare ale companiei (balanta si contul de profit)
 • Calculatia privind impozitul pe profit (Corporation Tax calculations)
 • Documente doveditoare daca esti in anumite situatii cum ar fi daca ceri anumite scutiri

Avand acestea pregatite te loghezi la Corporation Tax service pe situl HMRC si urmezi instructiunile lor pentru a:

 • Crea si incarca Balance Sheet si Profit and Loss Account
 • Crea si incarca Corporation Tax calculations
 • Descarca si completa formularul CT600, de departe cel mai stufos dintre toate

Aici aveti un ghid de 41 de pagini privind completarea CT600

Acestea sunt in linii mari activitatile sfarsitului de an financiar la o firma. Complexitatea lor in comparatie cu depunerea declaratiei ca self-employed (Tax Return sau Self Assessment) explica diferenta de pret semnificativa practicata de contabili/agenti in cele doua cazuri.

credit articol samsjob.co.uk

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: