10.6 C
London
Sunday, November 7, 2021
10.6 C
London
Sunday, November 7, 2021

Începe Brexitul! Ce își dorește România în timpul negocierilor

Marea Britanie declanșează astăzi procedura de ieșire din Uniunea Europeană,oficialii britanici anunțând săptămâna trecută că aceasta este ziua în care este intentat divorțul.

Urmează cel puțin doi ani de negocieri privind termenii acestui divorț, dar și multe întrebări privind soarta migranților UE aflați în Marea Britanie, implicit pentru românii care lucrează acolo.

29 martie este ziua care va rămâne în istoria Europei drept ziua în care Marea Britanie a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană, la aproape nouă luni după ce britanicii au ales asta în cadrul unui referendum. Premierul Theresa May trimite astăzi o scrisoare către liderii UE, anunțând oficial că țara vrea să iasă din blocul comunitar. Acest demers va declanșa termenul legal de doi ani în care vor urma negocieri între UE și Marea Britanie.

- Advertisement -

În ceea ce privește celelalte 27 de state UE, acestea au priorități diferite – de la garantarea drepturilor cetăţenilor şi până la apărarea intereselor naţionale. Cu toate acestea, guvernele par să fie în general unite.

De partea cealaltă, Guvernul britanic încearcă să obțină un control cât mai bun asupra imigrației din UE, dar și ieşirea de sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie şi amânarea contribuţiilor importante la bugetul UE. Aceste priorități sunt cunoscute, fiind prezentate mai întâi în discursurile lui Theresa May, iar apoi confirmate în Cartea Albă privind Brexit.

Ce își dorește 🇷🇴 România în urma Brexit

Poziția României în dosarul Brexit a fost una clară. Țara noastră dorește să se asigure că acordul cu privire la ieșirea Regatul Unit garantează deplina protecție a drepturilor românilor din această țară.

Potrivit unei statistici a Oficiului Național de Statistică din Marea Britanie, numărul românilor și bulgarilor  (așa numitul grup A2, România și Bulgaria, țări care au aderat a UE la 1 ianuarie 2007) care lucrau în Regatul Unit, în perioada octombrie – decembrie 2016, s-a ridicat la 305.000 – românii și bulgarii nu sunt evidențiați separat în această statistică.

De altfel, preşedintele român Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei unei negocieri cât mai curând posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie

Șeful statului și premierul britanic au vorbit despre acest aspect în luna octombrie, în cadrul unei întâlniri bilaterale, avute în marja Consiliului European. La finalul întâlnirii, Iohannis a afirmat că Theresa May i-a dat garanții că se va va implica „personal” pentru a nu exista „incidente” cu privire la românii din Marea Britanie după Brexit.

Am găsit mare înţelegere. Doamna prim-ministru mi-a garantat că se va implica personal ca să nu existe astfel de incidente (care să îi privească pe români – n.r.), nici până la Brexit, nici după Brexit, urmând sigur ca multe alte detalii să fie discutate pe parcursul negocierilor care se vor purta între Marea Britanie şi UE 27”, afirma șeful statului, în luna octombrie.

Totodată, președintele român a afirmat că relaţia cu Marea Britanie este foarte importantă pentru România, mai ales din perspectiva parteneriatului strategic dintre cele două ţări. De astfel, Bloomberg subliniază că Guvernul român susţine continuarea unei cooperări strânse între UE şi Londra după Brexit.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: