11.6 C
London
Monday, June 27, 2022
11.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Înalta Curte de la Londra respinge un recurs care solicita votul parlamentului

Înalta Curte de la Londra a respins vineri un nou recurs prin care se cerea guvernului britanic să obţină aprobarea parlamentului înaintea ieşirii Marii Britanii din Spaţiul Economic European (SEE), transmite AFP.

Format din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, SEE este o extensie a pieţei unice europene şi se bazează pe aceleaşi principii ale liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor.

Recursul a fost depus de Peter Wilding, preşedintele grupului de reflecţie ‘British Influence‘, de Adrian Yalland, un lobbyist conservator care s-a pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi de alte patru persoane care au ales să-şi păstreze anonimatul, înregistrate cu iniţialele W, L, T şi B. Ei sunt partizani ai aşa-numitului ‘soft Brexit‘, prin care Marea Britanie ar păstra accesul la piaţa unică europeană chiar şi după ce va părăsi Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Invocând articolul 127 al Tratatului Spaţiului Economic European, document care prevede modalităţile de ieşire din SEE, George Peretz, avocatul care îi reprezintă pe Peter Wilding şi Adrian Yalland, a susţinut că ar fi ilegal ca premierul britanic Theresa May să declanşeze ieşirea Marii Britanii din SEE fără a avea în prealabil avizul parlamentar.

Poziţia guvernului de la Londra este clară în acest dosar.

”Întrucât Regatul Unit este co-semnatar al Tratatului SEE în singura sa calitate de ţară membră a Uniunii Europene, noi vom înceta în mod automat să facem parte din SEE de îndată ce părăsim UE”, a indicat un purtător de cuvânt al Downing Street 10, conform Agerpres.

La sfârşitul lunii ianuarie, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că guvernul de la Londra va trebui să obţină aprobarea parlamentului înainte de a lansa negocierile privind ieşirea ţării din UE, o decizie care a confirmat hotărârea luată la începutul lunii noiembrie de Înalta Curte de la Londra.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: