19.1 C
London
Thursday, June 23, 2022
19.1 C
London
Thursday, June 23, 2022

În UE, vaccinarea anti-COVID va începe în 2021

Vaccinul împotriva COVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech va putea primi autorizarea în UE până la finalul anului, în vreme ce serul celor de la Moderna va putea primi undă verde la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că debutul campaniei de vaccinare în statele membre va avea loc cel mai devreme în ianuarie, scriu AFP, Reuters și Financial Times.

Marea Britanie și SUA sunt ceva mai grăbite și, în vreme ce Londra ar putea autoriza primul vaccin chiar săptămâna aceasta, Washingtonul ar putea face un pas similar la jumătatea lunii.

- Advertisement -

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, marți, că va organiza cel mai târziu pe 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da sau nu undă verde comercializării vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania germană BioNTech și americanii de la Pfizer, informează Agerpres, care citează AFP.

Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană, potrivit sursei citate.

În afară de Pfizer/BioNTech, doar compania americană Moderna a mai cerut până acum autorizarea vaccinului său anti-Covid pentru comercializarea pe piața UE.

Aceasta din urmă așteaptă o decizie a EMA până cel târziu pe 12 ianuarie 2021, informează dpa și Reuters. Vaccinarea în UE se amână Financial Times remarcă faptul că autoritatea europeană de reglementare a împins evaluarea formală a vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna până la finalul anului, sau către prima jumătate a lunii ianuarie, amânând distribuția lor în țările UE către anul viitor.

Statele membre ar urma să aprobe individual vaccinurile, la trei-patru zile după decizia EMA, mai notează sursa citată.

În scenariul inițial, ambele vaccinuri ar fi trebuit să fie evaluate până cel târziu pe 22 decembrie, scrie FT.

Pfizer și BioNTech au finalizat luni transmiterea documentațiilor către EMA, dar duminică, reprezentanții firmei germane spuneau că ar putea livra vaccinul după jumătatea lunii decembrie. Pe de altă parte, vaccinul produs de cei de la AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, nu va fi examinat înainte de ianuarie, mai susține sursa citată.

Marea Britanie și SUA au altă abordare În ultima perioadă, oficialii statelor membre au făcut presiuni asupra EMA pentru a se alinia autorităților de reglementare din Marea Britanie și SUA.

În timp ce în Marea Britanie vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi aprobat în această săptămână, este de așteptat ca autoritățile din SUA să ia o decizie la jumătatea lunii decembrie. Autoritățile medicale din cele două state au anunțat că vor începe imunizările la câteva zile după ce vaccinurile vor fi autorizate.

În schimb, EMA susține că va acorda o autorizație condiționată, dacă va concluziona că ”beneficiile vaccinului depășesc riscurile sale în protejarea împotriva Covid”, mai arată sursa citată.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: