12.6 C
London
Saturday, November 13, 2021
12.6 C
London
Saturday, November 13, 2021

În 2014 eram ”hoți de buzunare”, în 2020 suntem ”muncitori de importanță critică”

Pandemia de coronavirus a determinat presa britanică, dar și o parte a societății, să-și schimbe atitudinea față de muncitorii români.

O analiză jurnalistică a stereotipurilor arată că, dacă până mai ieri românii erau  portretizați în presă, prin reprezentanții lor, ca niște ”cerşetori și hoți”, acum suntem văzuți,  prin cei care au revenit în UK de urgență, ca niște ”muncitori cruciali”.

- Advertisement -

Am devenit oameni bravi care ”salvează siguranța alimentară a Regatului, alăturându-se”.

Ziarul tabloid Daily Mail este exemplul  cel mai elocvent despre cum se schimbă dicursul public despre români. Sigur că nu vorbim, în anumite cazuri, despre aceiași oameni referiți, dar comparația titlurilor ziarului este, totuși, relevantă, pentru că vorbim despre un portret conturat prin intermediul unor categorii.

”Români care nu pot vorbi engleză și nici măcar n-ar trebui să fie în această țară”

În anul 2013, jurnaliștii începeau o adevărată campanie în care scriau despre faptul că românii și bulgarii au dat năvală în orașele Marii Britanie. 

La finalul anului 2013 și începutul anului 2014, toate locurile în autobuzele care plecau din Sofia spre capitala regatului erau rezervate, în timp ce un bilet de avion se vindea și cu 3.000 de lire sterline.

În 2014, potrivit datelor publicate de  Biroul Național de Statistică din Marea Britanie peste 46,000 de români și bulgari au emigrat aici.

Pandemia de coronavirus a schimbat optica: de la hoți și cerșetori la muncitori vitali

Primul avion care transportă 150 de culegători de fructe, ”români de importanță critică”, care se vor alătura „armatei de pe uscat” –  care se luptă să salveze terenurile agricole ale Marii Britanii la Stansted”- titrau pe 16 aprilie cei de la DailyMail.

Românii, deopotrivă bărbați și femei, au aterizat pe aeroportul din Stansted în această după-amiază. Au fost apoi transportați cu autobuze la o fermă de 7.000 de hectare din Anglia de Est. Firma alimentară G’s Fresh  a plătit în jur de 40.000 de lire pentru zbor. Vine pe fondul grijilor că mâncarea va putrezi pe câmpuri dacă nu vor fi găsiți 80.000 de muncitori“.

„Tinerii români, atât femei cât și bărbați, purtând toți măști și mănuși, aproape că au umplul aeroportul gol în grupuri de câte cinci pentru a se conforma cu regulile de distanțare socială. Au fost apoi transportați cu autobuzele la o fermă de 7.000 de hectare din Anglia de Est, înainte de începerea sezonului culesului de luni. Românii se alătură luptei de a salva recolta Marii Britanii alături de „armata britanică de pe uscat”  care a fost creată pentru a preveni putrezirea recoltei,” se mai arată în articol.

„Organizând acest zbor ne onorăm angajamentul față de aceia care au lucrat cu noi un număr de ani. Sunt cruciali pentru culesul recoltelor, în acest caz, salată verde. Ei vor sta la baza eficienței noastre pe măsură ce antrenăm noul personal britanic. Fără ei avem avea recoltele putrezind pe câmp”, a declarat Beverly Dixon, director HR al companiei  G’s Fresh, cea care a organizat zborul românilor.

Acești muncitori din România știu ce înseamnă siguranța alimentară. Ei vor furniza baza în timp ce noi îi antrenăm pe britanici.

Ca urmare a crizei de coronavirus, guvernul britanic și-a încurajat cetățenii să ocupe posturile de culegători, însă britanicii nu s-au înghesuit să le ocupe. 

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: