2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022

Imigrantii romani si bulgari din Marea Britanie se confrunta cu ostilitati

[quote_box_center]Ostilitatile si tratamentul de care au parte imigrantii romani si bulgari care ajung in Marea Britanie sunt subiecte preluate si de presa americana[/quote_box_center]

Sa fii roman in Regatul Unit este “foarte, foarte dificil“, spune Andrei Opincaru, in varsta de 29 de ani, care cu greu si-a gasit un loc de munca in constructii, relateaza The New York Times, intr-un amplu articol dedicat acestui subiect.

- Advertisement -

“Nu ne treateaza ca alti cetateni ai Europei. Oriunde mergi si aud ca esti roman, schimba placa”, mai spune romanul, care imparte un apartament cu patru italieni si doi portughezi, de asemenea sositi la Londra pentru a munci.

Opincaru precizeaza ca el si alti romani se simt ca cetateni de mana a doua, un exemplu in acest sens fiind ca o banca a refuzat sa-l lase sa deschida un cont, chiar daca a prezentat toate documentele cerute si avea un loc de munca sigur si un numar national de asigurare.

Romanul a fost surprins, cand a sosit in Marea Britanie, de cat de putin il apara cetatenia europeana de reactia politica intensa fata de masurile de ridicare a restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, de la 1 ianuarie.

Astfel, politicienii nationalisti din Regatul Unit au avertizat ca va fi un aflux masiv de imigrantidisperati in cautare de locuri munca, acestia urmand sa ia slujbele localnicilor. In plus, presa britanica a anuntat o crestere a infractionalitatii si a abuzului de ajutoare sociale, iar un politician conservator a avertizat si ca vor fi tot mai mari problemele legate de cersetorie.

In plus, in luna noiembrie, guvernul a inghetat imprumuturile si ajutoarele financiare pentru mii de studenti romani si bulgari, ca “masura de precautie”.

Cifrele publicate insa, in luna aprilie, nu reflecta preconizatul aflux de imigranti care era asteptat din cele doua tari. Numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a scazut, de la 144.000 la 140.000, comparativ cu 1,7 milioane de imigranti din restul Uniunii Europene care lucreaza in aceasta tara.

O parte a antipatiei britanicilor fata de romani si bulgari provine din decizia precedenta de a permite imigrantilor din Polonia si din alte sapte tari est-europene acces nelimitat in Marea Britanie, imediat dupa ce au aderat la Uniunea Europeana, in anul 2004.

Anul acesta, guvernul britanic a inasprit regulile pentru imigrantii care vor sa obtina ajutoare sociale – acestia nu pot sa ceara ajutor de somaj timp de trei luni de la sosirea in Marea Britanie si trebuie sa faca dovada unor castiguri saptamanale de cel putin 255 de dolari, inainte de a putea aplica pentru alocatii pentru copii, somaj, ajutoare de locuinta sau pentru acces la sistemul de sanatate.

[pull_quote_center]In ciuda tensiunilor, romanii si bulgarii au spus ca sunt si mai dornici sa se mute in Marea Britanie, iar o firma de recrutare a transmis ca este mare nevoie de muncitori in Regatul Unit, pentru a face fata cererilor de pe piata muncii[/pull_quote_center]

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: