9.2 C
London
Wednesday, January 27, 2021

Guvernul de la Londra nu mai doreşte taxa radio-TV

- Advertisement -

Britanicii care nu plătesc taxa radio-TV vor fi în continuare daţi în judecată ? Guvernul de la Londra nu mai doreşte acest lucru, însă reforma propusă îngrijorează grupul media BBC, ale cărui finanţe se bazează pe această sursă de venituri, informează AFP.

Ministrul Culturii, Nicky Morgan, a anunţat miercuri că va lansa o consultare publică despre posibilitatea de a dezincrimina neplata taxei radio-TV.

Dacă populaţia va aproba măsura, ea va intra în vigoare în aprilie 2022.

- Advertisement -

Aceasta este încă o veste proastă pentru radiodifuzorul public britanic, care se confruntă deja cu un exod al publicului tânăr către platformele online.

Privat şi de taxa radio-TV pentru persoanele trecute de 75 de ani, grupul britanic este constrâns să facă economii.

Aflat în căutarea unui nou director general, grupul BBC a anunţat luna trecută că va suprima 450 de posturi în redacţiile sale, fapt care va afecta unele dintre emisiunile sale emblematice. Conducerea grupului media a cerut jurnaliştilor săi să trateze mai puţine subiecte, dar care să se preteze a fi difuzate pe mai multe platforme.

Finanţarea radiodifuzorului public urmează să fie rediscutată în 2022, în contextul tensiunilor dintre conducerea grupului şi guvernul conservator aflat la putere.

BBC trebuie să se adapteze, a declarat Nicky Morgan într-o alocuţiune rostită la Londra. Ea a catalogat drept “anacronism” riscul de amendă sau de închisoare pentru rău-platnicii acestei taxe, fixată la 154,5 lire sterline (183 de euro) pe an.

Nicky Morgan a recunoscut totuşi că renunţarea la acţionarea în instanţă ar duce “aproape cu siguranţă” la scăderea veniturilor pentru BBC. Grupul media a estimat deja că această măsură îl va priva de aproximativ de 200 de milioane de lire sterline.

În prezent, 25,8 milioane de familii britanice plătesc taxa radio-TV, aducând grupului BBC venituri totale de 3,6 miliarde de lire sterline.

În 2018, peste 121.000 de persoane au fost condamnate pentru neplata taxei şi au fost obligate să plătească fiecare o amendă de 176 de lire sterline.

Doar cinci persoane din Anglia şi Ţara Galilor au fost trimise la închisoare pentru faptul că nu au achitat acele amenzi.

Pentru Philippa Childs, liderul sindicatului Bectu din cadrul grupului audiovizual, această măsură “nu are niciun sens“.

Pare să fie complet motivată de aparenta obsesie a guvernului actual de a sabota BBC cu orice ocazie“, a declarat ea într-un comunicat.

BBC a fost criticat atât de partidele de stânga, cât şi de cele de dreapta pentru felul în care a acoperit mediatic contextul politic britanic marcat de foarte polarizanta chestiune a Brexitului.

În timpul campaniei pentru alegerile legislative din decembrie, Boris Johnson a refuzat să fie intervievat de un jurnalist BBC, iar miniştrii săi nu mai participă la emisiunea matinală a principalului post radiofonic al grupului, BBC Radio 4.

Viitorul BBC este serios ameninţat de acest guvern conservator“, a declarat Tracy Brabin, purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist, principala forţă politică de opoziţie.

După părerea sa, “dezincriminarea neachitării taxei radio-TV va lăsa grupul BBC fără venituri previzibile şi îl va priva de o sumă potenţială de câteva sute de milioane de lire sterline“.

Pentru a obţine economii de 80 de milioane de lire sterline (95 milioane de euro) până în 2022, BBC a anunţat un plan “de modernizare“, săptămâna trecută.

Pe lângă cele 450 de posturi suprimate, radiodifuzorul public britanic, ce are peste 20.000 de angajaţi, doreşte să investească masiv în sectorul digital, pentru a îi atrage pe telespectatorii tineri.

De asemenea, BBC prevede o reorganizare a redacţiei sale, pentru a reduce posturile dublate între diversele sale structuri media şi pentru a trimite mai mulţi jurnalişti la evenimente petrecute în afara Londrei, pentru a răspunde astfel criticilor care îl acuză că a devenit o companie detaşată de publicul larg.

Aceste măsuri corespund recomandărilor formulate într-un raport de autoritatea de reglementare a audiovizualului britanic, Ofcom, care a îndemnat BBC să se adreseze mai mult tinerilor, pentru a evita să piardă “o întreagă generaţie” de plătitori ai taxei audio-TV.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news