25.9 C
London
Wednesday, June 22, 2022
25.9 C
London
Wednesday, June 22, 2022

Guvernul britanic oferă 2.000 GBP cetățenilor europeni care vor să părăsească Marea Britanie

Guvernul britanic oferă stimulente financiare cetăţenilor europeni care vor să părăsească Regatul Unit.

Marea Britanie a adăugat cetăţenii din Uniunea Europeană schemei de ajutor pentru reîntoarcerea voluntară în ţara de origine, relatează cotidianul britanic The Guardian.

- Advertisement -

Publicaţia britanică scrie că guvernul britanic a inclus şi cetăţenii europeni din Marea Britanie în schema sa de ajutor pentru reîntoarcere voluntară în ţara de origine destinată anterior unor categorii de migranţi, între care refugiaţi sau copii neînsoţiţi sub 18 ani.

Stimulentele financiare pentru a părăsi Marea Britanie şi care acum se adresează inclusiv cetăţenilor europeni pot include biletele de avion şi un cec de 2.000 de lire sterline.

Acestea sunt valabile pentru cei ce vor să se restabilească în ţara de origine şi au nevoie de ajutor pentru a-şi găsi o locuinţă sau a-şi întemeia o afacere.

Organizaţiile britanice care oferă ajutor cetăţenilor vulnerabili din Uniunea Europeană spun că oferta guvernului britanic contrazice declaraţia acestuia că face eforturi pentru încurajarea acestor cetăţeni să aplice pentru schema de rezidenţă (EUSS) al cărei termen-limită este 30 iunie 2021.

Centrul de Drept pentru Interes Public spune că mulţi cetăţeni din UE din categoriile vulnerabile cu care ei lucrează întâmpină probleme în a-şi clarifica statutul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a clarificat: „Unele persoane ar putea decide să nu opteze pentru obţinerea rezidenţei în cadrul schemei EUSS şi poate nu-şi doresc să rămână în Marea Britanie la expirarea termenului de aplicare.

De aceea am scris organizaţiilor interesate pentru a-i informa că cetăţenii din spaţiul economic european care doresc să părăsească Marea Britanie sunt eligibili pentru a primi sprijin în acest sens în cadrul schemei de reîntoarcere voluntară în ţara de origine”.

Ministrul pentru Imigraţie, Kevin Foster, a spus că raportul organizaţiei a „prezentat un tablou inexact şi înşelător al schemei de rezidenţă pentru Uniunea Europeană”, întrucât şi-a bazat datele pe „un sondaj mic a mai puţin de 300 de oameni realizat î urmă cu un an”.

Cei care lucrează pentru a-i ajuta pe cetățenii UE vulnerabili din Regatul Unit au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicție cu afirmația guvernului că va face totul pentru a-i încuraja să se înregistreze pentru statutul de rezident.

Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre a declarat că „este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni UE încă trebuie să își rezolve statutul.

Barierele în aplicare și întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”.

Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte și întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmația guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”, spune Morgan.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: