1 C
London
Sunday, November 28, 2021
1 C
London
Sunday, November 28, 2021

Guvernul britanic a publicat planul pentru perioada de tranziție

Executivul de la Londra a publicat propunerile sale referitoare la perioada care va urma după ieșirea din Uniunea Europeană.

Marea Britanie și Uniunea Europeană nu au căzut de acord asupra elementelor fundamentale ale perioadei de tranziției post- BREXIT.

Londra urmărește să extindă pe cât posibil această perioadă, încercând în același timp să respingă noile legi ale Uniunii. Un document cu propuneri din partea guvernului britanic, adus la cunoștință oficialilor de la Bruxelles în această săptămână, nu conține nici o dată de încheiere a perioadei de tranziție, deși oficialii britanici insistă că intenționează să stabilească un termen. Planul contrazice câteva principii cheie de negociere ale UE și ridică riscul de a nu se ajunge la un acord de tranziție înainte de întâlnirea liderilor UE, programată pentru luna martie.

- Advertisement -

În planul executivului din Marea Britanie se spune că perioada de tranziție ar trebui să dureze atâta timp cât este nevoie pentru a „pregăti și a pune în aplicare noile proceduri și sisteme “.

Premierul Theresa May a negat că acest lucru ar însemna că perioada va depăși doi ani.

Documentul sugerează că Regatul Unit va respecta noile legi ale UE și dorește implicarea în discuțiile cu privire la cotele de pescuit viitoare, dar nu va fi în măsură să semneze acorduri comerciale fără permisiunea UE. Există „doar un număr mic de domenii“, în care cele două părți nu sunt de acord.

Printre acestea se numără statutul cetățenilor UE care ajung în UK în timpul tranziției, relatează BBC.

Perioada de tranziție este de așteptat să înceapă în momentul în ca Marea Britanie părăsește blocul comunitar european, în martie 2019, iar scopul ei este acela de a da timp pentru pregătirile și aranjamentele post-Brexit pe termen lung între Regatul Unit și UE, care nu au fost încă stabilite.

Această perioadă este, de asemenea, considerată a fi una necesară pentru ca agenții economici să se poată adapta la noua situație. Un domeniu fundamental în care este de așteptat ca cele două părți să intre în conflict este cel al drepturilor cetățenilor, și dacă persoanele din țările membre ale UE care vor ajunge în Marea Britanie în timpul tranziției vor avea drept necondiționat de ședere pe teritoriul britanic.

Guvernul condus de Theresa May a spus că acești cetățeni ar trebui sa fie tratați diferit față de cei care se află deja în UK, înainte de ziua Brexit- ului, ceea ce UE spune că nu poate accepta.

Deși oficialii din Marea Britanie spun că această „perioadă de implementare“ ar dura, probabil, aproximativ doi ani, documentul solicită o perioadă mai lungă pentru a putea permite ca pregătirile să fie făcute pentru o viitoare relație comercială dintre Regatul Unit și Uniunea Europeana.

Autoritățile de la Bruxelles au propus ca tranziția să se încheie la 31 decembrie 2020 și nu au inclus nici o clauză de reînnoire.

Oficialii britanici au cerut omologilor europeni să permită ca această dată să fie extinsă, dacă este necesar. Aliații premierului de la Londra resping categoric că Marea Britanie ar putea încerca să extindă tranziția, subliniind că ar fi imposibil să îi convingă pe parlamentarii conservatori să accepte un acord care ar prelungi apartenența la UE după luna iunie 2022, ultima dată posibilă pentru viitoarele alegeri generale din Regatul Unit.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: