10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Guvernul britanic a avertizat la o revenire a controalelor vamale “inevitabile” la granițe

Guvernul britanic a avertizat luni companiile care exportă în Uniunea Europeană că trebuie să se pregătească, după perioada de tranziție post-Brexit, la o revenire a controalelor vamale “inevitabile” la granițe, scrie AFP.

Londra “prevede reintroducerea controalelor la importurile asupra bunurilor provenind din UE la granițe după perioada de tranziție care se termină în 31 decembrie“, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

- Advertisement -

Începând cu 2021, “Regatul Unit va fi în afara pieței unice și a uniunii vamale, va trebui deci să fim pregătiți pentru proceduri vamale și controalele care vor urma inevitabil“, a subliniat Michael Gove, ministru în cabinetul Boris Johnson.

Importurile și exporturile din și spre UE nu vor avea dreptul la un tratament preferențial ci vor fi supuse acelorași controale ca cele care provin din alte zone ale lumii, a adăugat el.

Regatul Unit a ieșit oficial din UE în 31 ianuarie dar continuă să aplice regulile europene într-o perioadă de tranziție care se încheie la finalul acestui an, timp în care guvernul conservator al lui Boris Johnson intenționează să încheie negocieri complexe privind un acord de liber-schimb cu principalul său partener comercial.

Economiștii prevăd, în majoritate, un impact foarte negativ asupra economiei britanice dacă ieșirea din UE nu se încheie cu un acord de liber-schimb satisfăcător ci se va traduce de facto printr-un Brexit “dur“.


- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: