5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021
5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021

Granița inter-irlandeză a devenit subiect de negociere la Bruxelles

La 17 iulie a început cea de a doua rundă de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru Brexit, respectiv prima rundă cu adevărat productivă, după ce acum o lună, lansarea negocierilor a fost mai degrabă formală.

Subiectele de pe agendă sunt multiple, dar trei teme animă discuțiile în această rundă:

  • situația drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie și britanici pe continent,
  • situația datoriei de plată, pe baza angajamentelor luate în actualul exercițiu financiar al UE 2014-2020 a Londrei față de Uniune,
  • respectiv situația graniței inter-irlandeze.
- Advertisement -

Principalele teme ale Brexitului, pentru Marea Britanie, sunt:

  • ieșirea din UE,
  • noua relație a Londrei cu Uniunea Europeană, în special pe linia liberului schimb sau măcar a unui acord convenabil de comerț cu statele UE,
  • respectiv situația internă a Marii Britanii după Brexit, cu referire directă la mișcările centrifuge din Scoția și parțial, Țara Galilor, mai nou din Irlanda de Nord și Anglia însăși.

Pe această dimensiune, reacția majoră a UE, care marchează o victorie a Londrei, este includerea în agenda de debut a negocierilor, a situației viitoarei frontiere între cele două Irlande, Republica Irlanda care rămâne în UE și Irlanda de Nord, parte a Regatului Britanic.

Acest punct pare să fi fost asumat și de către UE drept unul critic în negocieri, a cărei soluționare antrenează ulterior negocierile de ieșire propriu- zise și aranjamentele post- Brexit.

Deci pe lângă soarta cetățenilor europeni rămași în Regat și în afara datoriei de plată de negociat, granița dintre cele două Irlande e ridicată la nivel de precondiție între cele două părți. Și e de înțeles de ce: apartenența Irlandei și a Marii Britanii la UE a determinat libera circulație între cele două părți ale insulei irlandeze și a aplatizat diferențele și diferendumurile legate de statutul distinct și separarea poporului irlandez în două state. Însă, în ultima vreme, Brexitul și participarea la Guvernare în Marea Britanie, alături de conservatori, a partidului loialist nord irlandez, a acutizat pozițiile și situația la frontieră.

Negocierea proastă a perspectivei acestei granițe, altfel chiar graniță externă a UE, după ieșirea Marii Britanii din Uniune, creează dificultăți majore și riscă să acutizeze relațiile bilaterale, ba mai mult, poate să ducă la relansarea conflictului din Irlanda de Nord, odată ce Londra alege, în premieră, între partidele irlandeze pentru a se asocia și, pe de altă parte, amenință o nouă ruptură și crearea unei granițe întărite între irlandezi.

În plus, chiar la nivel economic, dificultățile sunt majore, pentru producerea numai a cremei de whisky Bailey’s fiind necesară traversarea de câteva ori a frontierei inter-irlandeze.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: