10.6 C
London
Tuesday, March 29, 2022
10.6 C
London
Tuesday, March 29, 2022

Germania tara preferată de romăni cu cele mai multe locuri de muncă

Oferta din această ţară e bogată, viaţa, mai ieftină decât în Franţa sau Marea Britanie, iar salariile au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere. În plus, românii nu au probleme cu discriminarea.

Deficitul de personal se apropie de 35%, iar dacă mai pui că salariile au înregistrat, în 2013, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii patru ani, potrivit Eurostat, Germania pare să fie “El Dorado” pentru români. Se caută de la personal în domeniul hotelier, îngrijitori vârstnici, până la medici, ingineri şi programatori.

- Advertisement -

[quote_box_center]Bucătarii, pe picior mare[/quote_box_center]

Un hotel de patru stele din insula Juist, Saxonia, caută chef – preparator carne, căruia îi asigură cazare, masă şi transport. Candidaţilor li se cere o experienţă de cinci ani în bucătării profesionale, dar şi germană avansat. Acelaşi hotel scoate la concurs şi două posturi de bucătari. Salariile în domeniu trec de 2.000 de euro. O altă firmă caută o sută de îngrijitori de vârstnici, cărora li se asigură cazare, masă, transport, asigurare şi salariu de 1.200 de euro. Se cer trei luni de experienţă şi germană conversaţional.

De departe, Ger mania e raiul medicilor. Aproape 3.000 de români lucrează deja în sistem şi uşile sunt încă deschise. În prezent, sunt disponibile două posturi de asistente în Frankfurt, pe un salariu de 2.200 de euro. În această perioadă, se caută şi 20 de medici de diverse specialităţi, pentru salarii de până la 6.000 de euro, inclusiv doi rezidenţi, cu sau fără experienţă. O firmă de recrutare pune la bătaie 50 de posturi de mecanici (5.000 de euro pe lună), dar şi zece posturi de programatori, pe aceleaşi salarii.

Şi în agricultură oferta abundă. Potrivit jobsalert, se caută 29 de muncitori la ferme de vaci sau porci, cu 1.300 de euro pe lună, dar şi 36 de muncitori în sere (1.500 de euro/lună). Oferta expiră la sfârşitul lunii. Munca în agricultură nu e floare la ureche. A simţit-o pe pielea ei Dana Mitrache, dintr-o comună din Olt, care a fost trei luni în Germania, la cules de roşii şi cartofi. “Se munceşte de dimineaţa până seara. Când era muncă mai puţină, în loc de pâine, primeam cartofi. O colegă n-a rezistat şi s-a întors. M-am întors cu aproape 3.000 de euro”, spune femeia de 34 de ani.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: