15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022
15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022

Frankfurt, Milano si Madrid incearca sa atraga banci care se afla in prezent la Londra

Frankfurt pare sa fie in frunte. Acolo se afla deja sediul Bancii Centrale Europene si mai multe institutii majore de supraveghere, inclusiv Autoritatea Europeana a Asigurarilor.

BCE nu este singurul magnet. Exista un numar mare de profesionisti, o infrastructura buna, proprietati imobiliare disponibile la preturi competitive si faptul ca Frankfurtul este in Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Frankfurtul este prezent deja pe scena internationala datorita densitatii mari de institutii financiare. Pana la sfarsitul lui 2015, aproape 200 de banci, dintre care 80% nu sunt germane, aveau birouri la Frankfurt. Industria bancara are 62.500 de angajati in orasul din vestul Germaniei.

- Advertisement -

Dublinul are la randul sau sanse bune. Nu este un secret ca multe companii financiare americane prefera capitala irlandeza din motive de limba. Alte avantaje sunt dobanzile scazute si un sistem juridic foarte asemanator cu cel britanic.

Expertii noteaza ca, dupa Brexit, banca britanica Barclays vrea sa transforme subsidiara din Dublin in principalul sau birou din UE. Citigroup vrea la randul ei sa isi transfere sediul diviziei europene de private banking la Dublin, in timp ce Wells Fargo isi administreaza deja afacerile din capitala irlandeza.

Milano si Madrid ar putea deveni centre importante pe harta financiara a Europei

Italia considera ca Milano este un candidat valoros la inlocuirea Londrei. Capitala regiunii Lombardia, unde se afla bursa italiana, isi lauda infrastructura si capitalul uman.

La Milano se mai afla si sediile celor mai importante companii italiene. Cu toate acestea, Italia nu este foarte atractiva pentru investitorii straini, iar sectorul bancar ramane o povara pentru economia tarii.

Chiar daca nu este un candidat major, Madridul vrea sa gazduiasca noul City al Europei, post-Brexit. Capitala spaniola are unele avantaje, inclusiv o piata imobiliara competitiva, taxe mici, o infrastructura buna, legaturi strategice cu America Latina si Africa de Nord, profesionisti calificati si o vreme placuta.

In urma cu patru ani, bancile spaniole au fost salvate cu fonduri de la Bruxelles.

Totusi, Spania are doua banci de importanta majora, Santander si BBVA, si incearca sa atraga banci americane mari care se afla in prezent la Londra, precum Goldman Sachs, Citi, JP Morgan si Morgan Stanley.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: