13 C
London
Saturday, January 29, 2022
13 C
London
Saturday, January 29, 2022

Francois Hollande insista pentru “un guvern al zonei euro” fara Marea Britanie

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a reiterat ideea unui “guvern economic al zonei euro“, subliniind ca actuala structura institutionala europeana este insuficienta, in ceea ce pare a fi o tentativa de a exclude Marea Britanie din procesul decizional european.

Intr-un articol de opinie publicat in Journal du Dimanche, Hollande a laudat activitatile lui Jacques Delors, unul dintre artizanii Uniunii economice si monetare. In articol, Hollande a reiterat ideea din 14 iulie, cea a crearii “unui guvern economic european“, in contextul unor crize de genul celei din Grecia.

Uniunea Europeana nu se poate reduce la reglementari, la mecanisme sau discipline. Trebuie sa convinga lumea ca este capabila sa mentina pacea; in prezent, este cea mai buna inventie pentru protejarea valorilor si principiilor care fondeaza cultura noastra comuna, modul nostru de viata si modelul nostru social

Liderul socialist al Frantei a pledat pentru crearea unui “guvern economic european“, cu “buget specific” si Parlament propriu, “pentru a asigura controlul democratic“. “Ar fi o avangarda a zonei euro formata din state care sa ia decizii“, a subliniat Hollande, fara a oferi detalii.

Actualele probleme europene nu sunt cauzate de esecul visului european, ci de revenirea la egoismele nationale… Ceea ce ne ameninta nu este excesul integrarii europene, ci insuficienta acesteia

- Advertisement -

Ideea a fost completata de premierul Manuel Valls, care a explicat ca “avangarda decizionala” ar urma sa fie formata din cele sase tari care au fondat comunitatea europeana – (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg).

Propunerile lui Hollande par a fi o tentativa de excludere a Marii Britanii din procesul decizional european. “Fara a mentiona nominal Marea Britanie, François Hollande a cerut formarea unei avangarde care sa aplice reforme in sensul crearii unui guvern european, lasand in urma tarile care se opun aprofundarii integrarii europene“, a comentat cotidianul britanic The Independent.

Premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a promis reconfigurarea relatiei cu Uniunea Europeana, urmand sa organizeze pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta tarii la structurile comunitare.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: