4 C
London
Thursday, December 9, 2021
4 C
London
Thursday, December 9, 2021

A fost sau nu o invazie a romanilor in Marea Britanie in 2014 ?

La ora actuală se află în Marea Britanie circa un sfert de milion e români și de bulgari, potrivit estimărilor organizației Migration Observatory, care estimează că aproape 50000 de cetățeni ai celor două țări au sosit aici în ultimul an.

Pe 1 ianuarie 2015 s-a împlinit un an de la deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari, moment potrivit pentru un bilanț al previziunilor de acum un an, care variau între o invazie și o ignorare a insulelor britanice din partea cetățenilor celor două țări aderate la Uniunea Europeană în 2007.

Potrivit Migration Observatory circa 80% dintre românii și bulgarii din Regatul Unit lucrează, ceea ce este peste media națională de 72%, dar procentul de angajare tinde să scadă odată cu sosirea unui număr tot mai mare de cetățeni din cele două țări. În 2006 acest procent era de 92%.
[pull_quote_center]O altă organizație non-guvernamentală, Migration Watch, pronostica un aflux net anual de 50000 de români și bulgari în cei cinci ani de după deschiderea pieței muncii.[/pull_quote_center]
Datele oficiale arătau că la 30 iunie 2014 erau în Regatul Unit 128000 de români și 49000 de bulgari, o estimare mai redusă decât aceea publicată de Migration Observatory, un spor net de 32000 într-un an.
În orice caz, numărul românilor din Marea Britanie este cu circa un sfert mai mare decât cu un an înainte și nu dă semne de stagnare, aici venind nu doar persoane din România, ci și din alte țări ale Uniunii Europene, în special din Italia și Spania, țări cu șomaj mult mai ridicat decât în Regatul Unit.
Românii nu au invadat Regatul Unit așa cum avertizau euroscepticii în frunte cu cu liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, dar nici afirmația unor demnitari români făcută înainte de 1 ianuarie 2014 potrivit căreia cine a vrut să vină până atunci a venit nu s-a adeverit.
- Advertisement -
Sourceziuanews

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: