15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022
15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022

Financial Times: România ar trebui să inverseze “obsesia naţională” anticorupţie

Guvernul României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit “o obsesie naţională privind corupţia”, iar dacă politicieni ar profita de aceste măsuri ar comite un “abuz de putere” cu efectul “autoînfrângerii”, afirmă editorialistul FT Nick Kochan, cerând norme etice pentru investitori.

Cei 250.000 de protestatari de pe străzile Bucureştiului s-ar putea să nu salute acest lucru, dar noul Guvern al României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit o obsesie naţională privind corupţia“, comentează Nick Kochan într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times.

“Măsurile din România în sensul dezincriminării sunt de salutat”.

Anunţul potrivit căruia se intenţionează dezincriminarea unor forme de abuz în funcţie, graţierea a aproximativ 3.000 de persoane condamnate pentru acte minore de corupţie – măsurile se referă la persoane care au sustras mai puţin de 50.000 de euro de la stat – şi eliberarea din închisori nu doar că relaxează penitenciarele, dar transmite şi un avertisment zelului excesiv al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)“, argumentează editorialistul FT.

- Advertisement -

“Unii oameni probabil se vor aştepta ca de măsurile în sensul dezincriminării să abuzeze politicieni acuzaţi de corupţie.

Dar acesta ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, cu efectul autoînfrângerii.

De fapt, măsurile permit Guvernului ales de curând să revizuiască abordarea faţă de integritatea funcţiilor publice, în contextul monitorizării internaţionale” a României, subliniază Nick Kochan.

“Investitorii străini aşteaptă ca noul Guvern al României să adopte măsuri mai sistematice şi radicale pentru îmbunătăţirea calităţii normelor etice şi practicilor organizării instituţiilor de stat şi finanţării partidelor.

Un lucru de care puţini se îndoiesc este că practica pieţelor internaţionale va avea un impact mai mare asupra profesionalismului local şi normelor etice decât un procuror local cu atribuţii extinse şi îndoielnic. Acest lucru va arăta pieţelor financiare că România are o atitudine serioasă în remedierea unei reputaţii privind corupţia care îi afectează relaţiile cu mediile de afaceri şi cu comunitatea internaţională”, concluzionează editorialistul Financial Times Nick Kochan.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcemediafax

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: