15.9 C
London
Saturday, August 21, 2021
15.9 C
London
Saturday, August 21, 2021

Exporturile din Marea Britanie către UE au scăzut cu peste 40% după Brexit

Exporturile Marii Britanii către Uniunea Europeană au scăzut cu peste 40% – după Brexit, în ianuarie, în timp ce importurile de pe continent au scăzut doar cu 21,6%.

Noile date publicate de Oficiul pentru Național de Statistică arată că exporturile totale de bunuri au scăzut cu 5,3 miliarde de lire sterline – aproximativ 19,3 la sută – în prima lună a anului.

- Advertisement -

Acest lucru a fost în mare parte determinat de o scădere a exporturilor către UE de 40,7%, în valoare de aproximativ 5,6 miliarde de lire sterline.

Între timp, importurile de bunuri către Marea Britanie au suferit o lovitură semnificativă, scăzând în general cu 8,9 miliarde de lire sterline, aproximativ 21,6%, potrivit Daily Mail.

Aceasta a fost în mare parte ca urmare a unei scăderi a importurilor din UE de 28,8%, în valoare de aproximativ 6,6 miliarde de lire sterline.

ONS a anunțat că scăderea lunară a importurilor și exporturilor de bunuri în ianuarie reprezintă cele mai mari scăderi lunare de când au început înregistrările, în ianuarie 1997.

Ministrul Michael Gove a anunțat că Marea Britanie va întârzia introducerea controalelor la frontieră post-Brexit la unele importuri din UE, din cauza pandemiei.

Guvernul a fost de acord să introducă treptat cerințele vamale pentru importurile din UE pe o perioadă de șase luni, în prima jumătate a anului 2021.

Dar calendarul a fost extins cu încă șase luni, după ce întreprinderile au anunțat că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti.

ONS a subliniat că ianuarie este prima lună comercială după Brexit, după sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie, în timp ce Marea Britanie s-a confruntat și cu un alt blocaj al coronavirusului în același timp cu lansarea de noi aranjamente la frontieră.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: