3.6 C
London
Wednesday, November 24, 2021
3.6 C
London
Wednesday, November 24, 2021

Exceptare de la carantină la sosirea în România

Exceptare de la carantină la sosirea în România

Guvernul României, prin Hotărârea nr. 4 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a stabilit că sunt exceptate de la efectuarea carantinei la sosirea în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, inclusiv din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză, dacă au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze;

- Advertisement -

Persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană infectată cu Covid-19, DAR au efectuat vaccinul, iar a doua doză a fost administrată cu cel puțin 10 zile înainte de contactul cu persoana infectată. 

ATENȚIE! #Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze, se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

ATENȚIE! persoanele menționate mai sus nu mai au obligația de a prezenta test Covid la sosirea în România! 

Totodată se menține exceptarea de la carantină pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 3 alin (2) din Hotărârea nr. 1/2021 a CNSU (conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului etc).

ATENȚIE!!! Pentru persoanele care sosesc din Regatul Unit NU se aplică excepția de la efectuarea pentru situația în care rămân în România pentru o perioadă mai scurtă de 3 zile (72 de ore).

De asemenea, persoanele care sosesc din Regatul Unit trebuie să efectueze toate cele 14 zile de carantină fără a avea posibilitatea să le reducă la 10 zile în baza unui eventual test negativ.

IMPORTANT!!!! Condiții de întrerupere a carantinei 

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă),preschimbare documente de identitate, părăsirea țării) ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative.

Hotărârea nr. 4 din 18 ianuarie 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență este disponibilă aici.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: