Violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu deschid stagiunea 2017 a „Concertelor Enescu”

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu deschid stagiunea 2017 a „Concertelor Enescu”

Salveaza: iCal, 0

Date: 02/02/2017
Time: 7:00 pm - 9:00 pm
Tags: Enescu, Europa, Marea Britanie

Location: Institutul Cultural Român
Categorii:

Seria „Concertelor Enescu” din acest an debutează cu un recital dedicat marelui pianist şi compozitor Dinu Lipatti, la 100 de ani de la naștere, susținut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu.

Punctul focal al programului este Sonatina pentru vioară şi pian a lui Lipatti, cântată pentru prima oară în Marea Britanie, o piesă care evidențiază cum nu se poate mai bine talentul de compozitor al marelui pianist. Din programul serii mai fac parte lucrări de George Enescu şi Tiberiu Olah. Tot cu această ocazie, scriitorul şi jurnalistul Orlando Murrin va susține o scurtă evocare a lui Lipatti.

Recitalul este precedat de ceremonia de decorare a regizorului Kasper Holten, directorul  Operei Regale Covent Garden, cu Ordinului Naţional „Servicul Credincios” în grad de Comandor. Distincția, care va fi înmânată de către E.S. dl Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, i-a fost acordată pentru merite deosebite în promovarea operei enesciene în Marea Britanie și în lume.

Program:

  • Dinu Lipatti – Sonatina pentru vioară şi pian
  • Tiberiu Olah – Sonatina
  • George Enescu – Sonata pentru vioară în La minor, Nr. 3

Violonistul Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice partitură, oricât de dificilă, dovadă fiind proiectul său „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. După studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru Tomescu s-a reîntors în România pentru a se dedica muzicii înțeleasă ca misiune civică. Şi-a propus ca, prin concerte, conferinţe şi evenimente speciale, să demonstreze că muzica clasică este deschisă tuturor și că fiecare trebuie să aibă șansa de a o explora. În paralel cu o meritorie carieră internaţională, cu succese înregistrate pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées  din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a continuat să-şi împlinească misiunea sa personală, fiind implicat, de-a lungul anilor, în importante campanii culturale.

Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana cu marele pianist Michael Gurt şi a apărut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium sau Hindemith Institute. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă, ca lector, acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind și şi unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“  este primul manual de dicție românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la  liedul românesc.

Scriitorul şi editorul Orlando Murrin a fost fascinat de personalitatea lui Dinu Lipatti încă din studenţie şi, ca atare, s-a dedicat în ultimii ani studierii vieţii şi operei marelui pianist. Pasiunea sa l-a purtat prin toată Europa, aducându-l în contact cu studenţi, prieteni şi descendenți ai lui Lipatti şi ai soţiei sale, care l-au făcut să înțeleagă mai bine personalitatea muzicianului român, dar și contextul cultural și istoric în care s-a format și apoi a devenit celebru. Murrin este iniţiatorul unei petiții care pledează pentru conservarea casei lui Lipatti din centrul Bucureștiului prin transformarea acesteia într-un muzeu dedicat vieții și operei sale.

  • Când: Joi, 2 februarie 2016, de la ora 19.00 la ora 21.00
  • Unde: Institutul Cultural Român – 1 Belgrave Square, London SW1X8PH
  • Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă anunțați prezența pe Eventbrite.

Dată fiind cererea foarte mare, alocarea locurilor se face pe principiul primul venit, primul servit.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.