The Untold Story of the Romanian Blouse

The Untold Story of the Romanian Blouse

Salveaza: iCal, 0

Date: 22/01/2015 - 16/02/2015
Time: 10:00 am - 5:00 pm
Tags:

Location: Institutul Cultural Român
Categorii:

În 2015, ICR Londra sărbătorește Ziua Culturii Române printr-un concert extraordinar,  în compania lui Grigore Leșe, celebrul interpret de muzică veche românească, dar și prin vernisarea unei expoziții dedicate unei alte componente definitorii a lumii tradiționale: spectaculozitatea și bogăția incomparabilă a straiului popular.

Expoziţia Măiastra – Povestea nespusă a iei aduce în centrul atenţiei ia ca simbol identitar, dar şi ca obiect de artă. Ia era considerată un veşmânt ritualic, sacru, ce însoţea femeia pe tot parcursul vieţii.

Ca orice veşmânt tradiţional, ea reprezintă o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam.

Expoziţia prezintă o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, precum şi de o selecţie de obiecte de design influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale, purtând semnăturile designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Mândra Chic, FurgaMurga ş.a.

Expoziţia itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este rezultatul colaborării Galeriei Galateca din București cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra, proiectul fiind inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Fotografiile de mai jos au fost făcute de Viorel Niculescu la deschiderea “Măiastrei” la Casa Uniunii Europene din Dublin, pe 14 octombrie 2014, în cadrul Zilelor Culturii Române organizate de ICR Londra în capitala irlandeză.

  • Când: Joi, 15 ianuarie, 7pm. Expoziţia va continua până în 16 februarie, de luni până vineri între orele 10am și 5pm
  • Unde: Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, SW1X8PH
  • Tickets: Intrarea este liberă, dar e necesar să vă rezervați biletul gratuit pe Eventbrite.