Romania at the London Book Fair 2014

Romania at the London Book Fair 2014

Salveaza: iCal, 0

Date: 08/04/2014
Time: 12:00 pm - 7:30 pm
Tags:

Location: Europe House
Categorii:

[quote_box_center]La ediția din acest an, prezența românească își propune să pună în evidență relația continuă dintre vechi și nou, jocul complicat dintre tradiție și schimbare, permanenta tensiune dintre formele consacrate și cele subversive, dintre patrimoniul moștenit și inovație[/quote_box_center]

Standul României, situat aproape de intrarea principală în pavilionul Earls Court One, și evenimentele programate de-a lungul a trei zile intense ilustrează această ecuație dialectică fundamentală.

Coexistența dintre vechi și nou, sintetizată memorabil în celebrul vers eminescian care a devenit motto-ul programului românesc, este exprimată nu numai în evenimentele propriu-zise, ci și prin intermediul discursului vizual al prezenței noastre la Târg (stand și tipărituri), conceput de graficiana Zoe Olaru, al cărui simbol principal este o carte-hibrid, jumătate folio clasic, jumătate ecran de e-reader.

Participarea românească la ediția din 2014 a Târgului de la Londra este, în același timp, un omagiu adus voievodului Constantin Brâncoveanu care, la 300 de ani după martirajul său, rămâne în continuare o referință culturală și morală pertinentă. Pentru a-l comemora pe marele voievod, formele stilului brâncovenesc, moștenirea sa cea mai durabilă, precum și culorile iconografiei brâncovenești formează suportul vizual al standului românesc, precum și al tipăriturilor adiacente.

Marți, 8 aprilie

[quote_box_center]Earls Court/ Standul României (G550)/ 12.00: [/quote_box_center]

Fighting the Fateful 3%: New Romanian Books and Themes in English’ 

Traducerile reprezintă, conform datelor oficiale, 3% din cărțile ce apar anual în Marea Britanie. Din acest procent, doar mai puțin de jumătate sunt volume de beletristică est-europeană. Evenimentul își propune să prezinte cele mai noi cărți românești sau cu tematică românească apărute în limba engleză în ultimele luni. Participă: Bogdan Hrib, Nick Hunt, Peter Hurley, Stela Brînzeanu, Cristian Anton. Moderator: Dorian Branea, directorul ICR Londra.

[quote_box_center]Earls Court/ International Rights Centre/ 14.00:[/quote_box_center]

Risk-Free Pleasure: Publishing Romanian Books’

De mai mulți ani, Institutul Cultural Român pune la dispoziția editorilor din întreaga lume unele dintre cele mai generoase programe de susținere a traducerilor. Prietenoase ca proceduri și acoperind cheltuieli editoriale substanțiale, programele Translation Publication SupportPublishing Romania și bursele pentru traducători au contribuit la apariția în străinătate a unui număr record de cărți românești. Dorian Branea, directorul ICR Londra, și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții, prezintă instrumentele ICR de susținere a proiectelor editoriale străine la bursa internațională a granturilor de profil organizată de Centrul Internațional pentru Drepturi de Autor, arătând de ce a accesa aceste programe n-a fost niciodată mai oportun și mai simplu.

[quote_box_center]32 Smith Square/ Europe House/ 18.30:[/quote_box_center]

Europe Believes in Words’

Romanciera și specialista în istorie culturală Ioana Pârvulescu, laureată în anul 2013 a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene, discută cu celelalte două deținătoare ale premiului, scriitoarea germană Marica Bodrožić și scriitoarea finlandeză Katri Lipson, într-un eveniment moderat de cunoscuta jurnalistă BBC Rosie Goldsmith. Întâlnirea are loc la Casa Europei, centrul cultural care funcționează în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene la Londra, fiind co-organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la Londra, organizația Literature Across Frontiers, Goethe Institut, Programul finlandez de schimburi culturale, PEN-ul englez și ICR.