6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022
6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022

Europenii nu vor putea vota la referendumul privind viitorul Marii Britanii in UE

Daca se va organiza un referendum in Marea Britanie privind viitorul tarii in Uniunea Europeana, vor avea drept de vot doar cetatenii britanici, irlandezi si ai tarilor Commonwealth care sunt rezidenti ai Regatului Unit.

Mai mult de un milion de straini care traiesc in Marea Britanie nu vor avea drept de vot daca se va organiza referendumul de apartenenta la UE, au anuntat conservatorii, castigatori ai alegerilor parlamentare de la mijlocul lunii, scrie The Telegraph. Masura ar reprezenta un avantaj

David Cameron este de parere ca poporul britanic trebuie sa decida viitorul tarii in Uniunea Europeana, in primul referendum din mai mult de 40 de ani, ce urmeaza sa fie anuntat in aceasta saptamana.

- Advertisement -

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, intentioneaza sa-l determine de pe premierul britanic sa organizeze referendumul in 2016 sau “cat mai curand cu putinta“, in timp ce liderul de la Londra a spus ca s-a angajat sa organizeze votul pana cel tarziu in anul 2017. Cameron a precizat insa ca este pregatit sa il organizeze mai devreme, daca negocierile cuBruxelles-ul se vor dovedi de succes.

Printre planurile premierului se numara si acela de a le interzice strainilor sa pretinda ajutoare sociale si de a-i deporta din Marea Britanie daca nu vor gasi de lucru in cel mult sase luni, ceea ce este descris drept “o cerinta absoluta“.

La referendum vor avea drept de vot, pe langa cetatenii britanici, irlandezi si ai tarilor Commonwealth care sunt rezidenti in Regatul Unit si care au varsta de peste 18 ani, si cetatenii Marii Britanii care sunt rezidenti ai altor tari de mai putin de 15 ani, precum si cetatenii Commonwealth din Gibraltar.

Anterior, euroscepticii s-au temut ca la referendum s-ar putea vota dupa sistemul alegerilor locale si europene, respectiv cele in care cetatenii Uniunii Europene sunt indreptatiti sa voteze.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: