15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Europa “fără” Marea Britanie prinde contur la mini-summitul de la Versailles

Liderii din Franța, Germania, Spania şi Italia au susținut , pe o singură voce, pentru o Europă cu mai multe viteze, menită să relanseze proiectul comun după şocul Brexitului sau criza refugiaţilor.

Unitatea nu înseamnă uniformitate”, a subliniat François Hollande, gazda acestui mini-summit la care au fost invitaţi, la Castelul Versailles, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi cel italian Paolo Gentiloni.

Acesta este motivul pentru care eu am pledat să existe noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferenţiate”, a explicat el într-o declaraţie comună, înaintea unei cine de lucru.

- Advertisement -

Astfel, în opinia sa ”câteva ţări” ar putea ”să meargă mai repede” şi ”mai departe în domenii ca apărarea, ca zona euro, prin aprofundarea Uniunii Europene economice şi monetare, ca armonizarea fiscală sau socială, precum şi cultura şi tineretul”.

Este vorba despre ”a merge mai repede şi mai puternic în câteva ţări”, dar ”fără ca altele să fie îndepărtate” şi ”fără ca altele să nu poată să se opună acestui lucru”, a precizat Hollande

Liderii celor patru ţări cel mai populate din Uniunea Celor 27 (fără Regatul Unit) se vor întâlni cu omologii lor europeni încă de joi, la Bruxelles, într-o nouă etapă înaintea unui summit menit să relanseze proiectul european, pe 25 martie, în capitala italiană.

Cei 27 vor marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma.

Angela Merkel consideră, la rândul ei, că europenii este necesar ”să aibă curajul ca anumite ţări să avanseze mai rapid ca altele”, fără ca ”acest lucru să fie închis celor care sunt în întârziere”. ”Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat ea.

Şeful Guvernului italian şi-a exprimat dorinţa ”unei Uniuni Europene mai integrate”, dar cu ”niveluri de integrare diferite”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceevz

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: