15.2 C
London
Tuesday, October 26, 2021
15.2 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Eurodeputatii au adoptat prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, miercuri la Strasbourg, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relație comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar, transmite AFP.

Un astfel de acord la sfarsitul negocierilor pentru Brexit va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European, a anuntat Legislativul de la Strasbourg.

In opinia eurodeputatilor, cel mai important aspect al negocierilor este asigurararea unui tratament egal si corect pentru cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie si pentru cetatenii britanici care traiesc in UE.

- Advertisement -

Ei subliniaza si faptul ca Marea Britanie ramane un stat membru pana la plecarea oficiala, acest lucru presupunand drepturi si obligatii, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii.

Rezolutia avertizeaza impotriva oricarui schimb intre securitate si viitoarele relatii economice intre UE si Marea Britanie, se opune oricarei abordari de tipul ”a la carte” sau unei relatii bazate pe acorduri separate pentru fiecare sector economic si reitereaza indivizibilitatea celor patru libertati fundamentale pe piata unica – libertatea de miscare a bunurilor, capitalurilor, serviciilor si oamenilor.

Rezolutia spune ca doar atunci cand se va fi realizat ”un progres substantial” in negocierile privind modalitatea de iesire a Marii Britanii din UE poate incepe discutia despre posibile aranjamente tranzitorii.

Acestea nu pot dura mai mult de trei ani, iar acordul privind viitoarea relatie nu poate fi incheiat decat dupa ce Marea Britanie a parasit UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: