3.8 C
London
Monday, November 22, 2021
3.8 C
London
Monday, November 22, 2021

Efectul Brexit pe piaţa muncii din Marea Britanie

Un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al ţării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat de grupul de lobby financiar TheCityUk, transmite Reuters.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creşterii economice şi a investiţiilor, putând submina poziţia Londrei de centru financiar şi comercial global, se arată în studiu.

Multe bănci internaţionale s-au stabilit în Regatul Unit pentru a obţine acces pe piaţa unică şi pentru a-şi stabili o bază de unde să-şi vândă produsele financiare şi serviciile în Europa. Perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina să-şi regândească structura.

- Advertisement -

Analizarea factorilor care influenţează alegerea locaţiilor companiilor ar putea determina o relocare a unor activităţi către ale centre financiare din UE“, se arată în studiul comandat de TheCityUk.

În prezent, serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procent din rândul economiilor avansate. Şi concluzia sondajului realizat săptămâna trecută în rândul traderilor şi experţilor financiari este că rolul Londrei de centru global al tranzacţiilor valutare va fi diminuat în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că un Brexit ar slăbi poziţia dominantă a capitalei Marii Britanii pe piaţa globală a tranzacţiilor valutare, estimată la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arată în sondajul realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare.

Aproximativ 13% susţin că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi în beneficiul Londrei.

Capacitatea oraşului de a atrage talente şi de a deservi regiuni din întreaga lume a ajutat Londra să-şi construiască un avantaj competitiv. Totuşi, această poziţie de vârf va fi dificil de menţinut, deoarece şi alte centre financiare globale atrag talente şi investiţii, devenind din ce în ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, preşedintele ACI Financial Markets Association.

Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra.

Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană. Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la sondajul ACI susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: