11.9 C
London
Friday, November 12, 2021
11.9 C
London
Friday, November 12, 2021

După un an petrecut în Anglia, s-a dezvoltat mai mult decât în cei 19 ani petrecuţi în ţară

Universitatea Essex a devenit foarte populară, anul trecut au fost nevoiţi să acccepte cu aproximativ 700, 800 de studenţi mai mulţi. Ştiu că la Essex studiază aproximativ 280 de studenţi români.

[quote_center]În ţară totul este superficial[/quote_center]

A absolvit CN „Ştefan Velovan“ cu 9,80, iar bacalaureatul l-a promovat cu 9,66. S-a hotărât în clasa a X-a să aleagă o universitate de prestigiu, Universitatea Essex din Marea Britanie.

- Advertisement -

De un an studiază la Universitatea Essex, specializarea Relaţii Internaţionale. Este doar unul din miile de tineri români ce a plecat în viaţă cu povara unui împrumut de peste 36.000 de lire. Nu îi pare rău nici o secundă că a luat această decizie și mărturiseşte că, după un an petrecut în Anglia, s-a dezvoltat mai mult decât în cei 19 ani petrecuţi în ţară.

Simţeam că sunt sătulă de pilele din învăţământ, de nedreptăţile în ce priveşte notarea. La un moment dat, am ajuns să simt că nu mai suport sistemul de învăţământ românesc. Ar trebui schimbate mentalităţile în România, profesorii să nu mai certe elevii din orice, dar mai presus de orice, să fie corecţi! Acest an ca student a fost peste aşteptările mele. Am învăţat într-un mediu universitar deosebit, simt şi ştiu că m-am schimbat enorm în această perioadă. Am plecat la drum, un copil de 19 ani, cu povara unui împrumut de 9.000 de lire, într-un mediu cu totul nou, care nu ştia ce va găsi şi la ce să se aştepte. Îmi amintesc că am ajuns, după un drum obositor, extenuată. Am avut un şoc în primele momente. Din cauza oboselii, aveam senzaţia că nu mai înţeleg tot ce se vorbeşte în jur, deşi nivelul meu de engleză era foarte bun, nu eram obişnuită cu anumite accente. Am căzut epuizată în acea noapte, însă a doua zi mi-am revenit complet. Erau accente ciudate pentru că era ceva firesc, aici sunt tineri veniţi din toate colţurile lumii

Studiază Relaţii Internaţionale alături de aproximativ 400 de studenţi. Li se predă foarte multă teorie, dar au şi foarte multe ore de lectură, de seminarii, în fiecare săptămână.

Pentru fiecare lectură lucrăm pe grupuri de 10-15 studenți, lucrăm pe slide-uri, imagini, exemple, ni se oferă foarte multe reportaje pe foarte multe teme. Am dezbătut, de exemplu, foarte mult situația din Grecia, profesorii noştri ne-au prezentat cele mai bune reportaje sau articole pe această temă. Am ajuns la concluzia că o ţară precum este Grecia ar trebui ajutată în acest moment critic de noi toţi pentru că la un moment dat va veni şi rândul României. Am fost şocată, însă în sensul bun, de cum suntem încurajaţi să ne exprimăm ideile, chiar dacă spunem poate o prostie… Am fost plăcut surprinsă de deschiderea cu care ne-au întâmpinat, de faptul că uşile celor din conducerea universităţii sunt tot timpul deschise pentru cei care au o idee care să ajute universitatea. Ideea ta este practic luată în considerare, te fac să te simţi important, te respectă şi te tratează de la egal la egal

A terminat acest prim an cu note foarte mari, s-a clasat a doua datorită rezultatelor obţinute. I s-a oferit chiar şi bursă de 1.000 de lire, graţie unui parteneriat între universitatea în care studiază şi România. A optat chiar şi pentru o bursă de excelenţă deoarece rezultatele obţinute îi permiteau acest lucru, însă a fost respinsă deoarece nu avea trei ani de experienţă, de muncă de când se află în Anglia.

Nu ştiu dacă România ar putea să se schimbe suficient de mult în următorii șase-șapte ani încât să mă determine să mă întorc. Am ajuns ca într-un an petrecut în Anglia să mă dezvolt mai mult decât m-am dezvoltat 19 ani în România. Anglia mi-a oferit aceste posibilităţi, m-a învăţat să mă descurc singură, mi-a dat încredere să mă exprim. Nu cred că aş putea să mă întorc în ţară, unde totul este superficial, unde se pune accentul pe înfăţişarea fizică şi nu pe ce ai în cap!

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: