16.4 C
London
Saturday, July 24, 2021
16.4 C
London
Saturday, July 24, 2021

Dupa Brexit, Marea Britanie va avea dreptul sa ceara bani inapoi de la Uniunea Europeana

Juristii guvernului britanic sustin ca, dupa Brexit, Regatul Unit va avea dreptul sa pretinda de la Uniunea Europeana cele 10,95 de miliarde de dolari varsate de Londra in conturile Bancii europene pentru investitii.

Precizeaza vine dupa ce presedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker a promis ca Marea Britanie va plati scump pentru iesirea din UE care, potrivit ultimelor informatii, va avea loc in martie 2019.

Avansand aceasta ipoteza, juristii britanici au invoat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care, sustin ei, confera Londrei dreptul de a cere restituirea mijloacelor alocate Bancii europene de investitii. Potrivit The Sunday TImes, un document in acest sens va fi prezentat Bruxelles-ului imedit dupa declansarea articolului 50, proiect de lege pe care Camera Lorzilor l-ar putea vota luni, 13 martie.

- Advertisement -

Un proces care a primit denumirea “ping-pong”, pentru ca doumentul va fi retrimis de la o camera la alta, pana cand parlamentarii britanici il vor aduce la forma finala. In acest caz, guvernul de la Londra ar putea demera procedura de iesire din UE marti, 14 martie. Surse din partidul laburistilor au declarat pentru Sky News ca exista intre 80 si 90% sanse ca acest scenariu sa se realizeze.

Intre timp, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca instituţiile UE vor fi pregătite să răspundă în termen de 48 de ore la notificarea pe care o va adresa Marea Britanie cu privire la declanşarea procedurilor de părăsire a blocului comunitar. Un demers care va declanşa, practic, termenul legal de doi ani în care Londra îşi va negocia termenii divorţului de UE.

Premierul britanic, Theresa May, spera ca tot atunci vor fi discutate inclusiv viitoarele relaţii comerciale şi nu numai.

Venind in completare, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat ca, în funcţie de momentul exact al primirii notificării britanice, liderii UE vor organiza un summit special, pentru a conveni liniile directoare ale negocierilor pe care Comisia Europeană le va purta cu Londra.

Dacă scrisoarea va sosi săptămâna viitoare, summitul special va fi pe 6 aprilie‘, a anuntat Merkel într-o conferinţă de presă.

Dacă va sosi mai târziu de săptămâna viitoare, atunci va trebui să găsim o dată după 6 aprilie. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom aştepta cu interes. Însă în ce zi anume din martie va sosi (scrisoarea) nu are o aşa mare importanţă‘, a asigurat ea..

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: