13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

Drepturile cetatenilor europeni ar putea fi garantate la data declanșării Brexit

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, ar putea anunța că toți cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene aflați în Marea Britanie la momentul declanșării ieșirii din UE – Brexit – vor avea drept de ședere acolo, în cazul unui acord reciproc privind drepturile cetățenilor britanici aflați în UE.

Potrivit unor planuri deezvăluite de duminicalul Sunday Times, guvernul britanic plănuiește o reformă majoră a sistemului de imigrație după ieșirea din UE.

La o ședință a guvernului de săptămâna trecută premierul May ar fi cerut miniștrilor săi să întocmească un plan în două faze: mai întâi abirdarea problemei statutului cetățenilor UE în Marea Britanie, iar a doua elaborarea unui nou regim al vizelor de lucru care să intre în vigoare după ieșirea țării din UE.

- Advertisement -

Potrivit publicației londoneze un document pentru consultare publică va fi difuzat în această vară, iar un proiect de lege cu privire la noile reguli de imigrație de după ieșirea din UE va fi gata până la începutul anului viitor.

Una dintre variantele menționate în articol este acordarea de vize de lucru pe durata de cinci ani noilor veniți care au un loc de muncă, dar și retragerea dreptului la beneficii sociale aferente celor ce lucrează pe durata șederii lor în Marea Britanie.

Miniștrii se așteaptă ca premierul May să depună notificarea de părăsire a UE în jurul datei de 15 martie, după promulgarea de către Regina Elisabeta a II-a a proiectului de lege care autorizează șeful executivului să declanșeze procesul ieșirii din UE în temeiul articolului 50 al tratatului de la Lisabona, care dă startul unei perioade de negocieri de doi ani și care se încheie cu încetarea statutului de membru UE.

Premierul May va anunța că drepturile celor din UE aflați în Marea Britanie la data invocării art. 50 vor fi protejate, în caz că se ajunge la un acord cu Uniunea în privința garantării statutului cetățenilor britanici rezidenți în statele membre, scrie Sunday Times.

Orice termen limită ulterior până la data probabilă a ieșirii din UE în 2019 ar provoca un influx de noi sosiți în următorii doi după invocarea art. 50, potrivit aceleiași surse.

Din cele împărtășite ziarului de miniștri, consilieri și funcționari publici rezultă patru mari direcții ale noii politici de imigrație după ieșirea din UE:

  • emiterea de vize pe termen limitat lucrătorilor calificați și necalificați pentru sectoarele cheie al economiei;
  • împuternicirea comitetului consultativ asupra migrației cu privire la numărul de vize de lucru care să fie emise anual în sectoare precum inginerie software, îngrijirea săntății și socială, agricultură și ospitalitate, sectoare care depind masiv de forța de muncă imigrată;
  • recalificarea forței de muncă britanice pentru aceste sectoare, în vederea reducerii treptate în cei cinci ani după ieșirea din UE a numărului de vize de lucru emise;
  • Reducerea migrației nete (imigrație minus emigrație) la sub 100000, cel mai recent nivel al acesteia fiind 273000.

Este nevoie de imigranți

Ministru de interne, Amber Rudd, a primit sarcina elaborării unui sistem care să contabilizeze toți migranții străini care intră și ies din țară și deja funcționarii ministerului lucrează la introducerea unui sistem de înregistrare a străinilor care lucrează și trăiesc în Marea Britanie, fără a se introduce un sistem de cărți de identitate.

Recent, ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis, a spus că va fi nevoie în următorii ani de forță de muncă din UE în mai multe sectoare ale economiei.

Datele oficiale arată că în sectorul sănătății lucrează 215000 de cetățeni din UE, dintre care 59000 în serviciul național de sănătate (NHS), printre care unul din 10 medici.

În construcții numărul lucrătorilor din UE este de 210000, adică 9% din total, în industria manufacturieră numărul acestora se ridică la 311000, în timp ce în sectorul hotelier și al restaurantelor lucrează 243000 de cetățeni UE, ceea ce reprezintă 14% din total.

Data de 15 martie pentru declanșarea Brexit este însă incertă, deoarece proiectul de lege intră săptămâna aceasta în dezbatere în comisii și apoi în a treia lectură în plenul Camera Lorzilor, camera superioară numită a parlamentului britanic, unde vor fi prezentate de către opoziție două amendamente: unul care cere garantarea dreptului de ședere al cetățenilor UE din Marea Britanie și supunerea votului parlamentar a rezultatului negocierilor cu UE.

În cazul adoptării a cel puțin unuia dintre amendamente, atunci proiectul se va întoarce în Camera Comunelor, camera inferioară aleasă a parlamentului britanic și naveta va continua până la adoptarea în termeni identici a textului de către cele două camere.

Partidul Conservator condus de premierul May nu deține majoritatea în Camera Lorzilor, așa cum o deține în Camera Comunelor, dar este improbabilă o întârziere prea mare în camera superioară, care ar contraveni nu doar voinței exprimate de camera aleasă ci și rezultatului referendumului din 23 iunie 2016 în care electoratul s-a pronunțat cu 52% – 48% în favoarea ieșirii din UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcerfi

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: