1 C
London
Friday, November 5, 2021
1 C
London
Friday, November 5, 2021

Dreptul la concediu

[quote_box_center]Aproape toţi lucrătorii au dreptul legal la 5,6 săptămâni de concediu plătit pe an (cunoscut sub numele de dreptul la concediu legal sau concediu anual). Persoanele care lucrează o săptămână 5 zile, au dreptul la 28 zile concediu anual plătit[/quote_box_center]

Acesta se calculează prin înmulţirea unei săptămâni normale (5 zile) cu dreptul anual la concediu de 5,6 săptămâni. Dreptul legal la concediu plătit este limitat la 28 de zile. Astfel, persoanele care lucrează 6 zile pe săptămână au dreptul la doar 28 zile de concediu plătit si nu 33.6 zile (5,6 înmultit cu 6).

Lucrătorii au dreptul:

  • să fie plătiţi pentru concediu.
  • să acumuleze drepturi la concediu pentru perioada de maternitate, paternitate şi concediul de adopţie.
  • ă acumuleze drepturi de concediu pe perioada concediului de boală.
  • ă aleagă să intre în concediul de odihnă în acelaşi timp cu concediul medical.
- Advertisement -

Lucrătorii au dreptul la plata salariului/ săptămână pentru fiecare săptămână de concediu luat. Salariul pe o săptămână este claculat în funcție de tipul de ore lucrate şi modul în care sunt plătite aceste ore (program normal de lucru, cu jumătate de normă și lucrătorii ocazionali).
Pentru a calcula rata medie pe oră, sunt luate în considerate numai orele lucrate şi plata pentru aceste ore. Se calculează spre exemplu la rata medie din ultimele 12 săptămâni. În cazul în care nici o plată nu a fost efectuat în acest interval, să ia în calcul o saptămână anterioară, astfel că rata se bazează pe 12 săptămâni în care a fost plătit salariul.

Pentru informaţii specifice privind dreptul la salariu anual, puteţi accesa Serviciul pentru Consiliere, Conciliere şi Arbitraj (Advisory, Conciliation and Arbitration Service)

De asemenea, informaţii suplimentare privind dreptul la concediu de odihnă şi la alte tipuri de concediu (maternitate, paternitate, de boală, etc) pot fi consultate accesând siteul web al Guvernului: www.gov.uk/holiday-entitlement-rights

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: