8.8 C
London
Tuesday, March 29, 2022
8.8 C
London
Tuesday, March 29, 2022

Două românce studente în Marea Britanie au realizat un manual vizual despre cancer

Alexandra Maritoiu și Teodora Tomescu, studente la Universitatea Westminster din Londra, au creat un manual vizual care conține principalele simptome ale cancerului ovarian.

Manualul face parte din campania lor de informare despre acest tip de cancer care face tot mai multe victime. Cu sprijinul fundației naționale britanice “Target Ovarian Cancer” (Lupta împotriva cancerului), cele două studente românce și-au propus să atragă atenția asupra cancerului ovarian și a simptomelor acestuia.

- Advertisement -

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând zilnic tot mai multe femei. Descoperit in primele stadii, cancerul ovarian este tratabil și 95% dintre femeile diagnosticate au șanse mari de supraviețuire.

Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer ovarian în stadiu avansat, când boala s-a răspândit în tot corpul. Astfel, numai 3 din 10 femei trăiesc mai mult de 5 ani, în ciuda îngrijirilor medicale primite. Operațiile sau tratamentul cu chimioterapie pot avea un efect benefic, dar șansele pentru a învinge cancerul cresc considerabil dacă boala este descoperită în primele stadii.

Există numeroase articole despre cancer, însă doar câteva sunt despre cancerul ovarian. Motivul pentru care cancerul ovarian nu ajunge printre primele pagini ale ziarelor este pentru că unele femei nu pot vorbi deschis despre experiențele lor, iar altele nu trăiesc îndeajuns pentru a-și spune povestea.

Un astfel de caz este Adelina, prietena Alexandrei și a Teodorei. În ciuda faptului că majoritatea cazurilor de cancer ovarian îl reprezintă femei cu vârsta peste 50 ani, Adelina a încetat din viață la vârsta de 21 ani din cauza lipsei de informare despre simptomele bolii. În încercarea de a ajuta alte femei aflate în aceeași situație, Alexandra și Teodora s-au hotărât să realizeze un scurt manual ilustrativ.

Alexandra Maritoiu a declarat: “Cu câteva poze și notițe, manualul se poate dovedi un ghid folositor în interpretarea semnelor cancerului ovarian. Încurajăm toate femeile să îl citească“.

Dr. Collette McAdams, medic generalist la Centrul Medical Hilltop a zis: [pull_quote_center]Recunoașterea semnelor cancerului ovarian cât mai devreme este esențială. Cu toate că simptomele pot fi dificil de identificat, persistența acestora este un element cheie. Manualul vizual pare să fie o idee bună, evidențiind într-un mod clar și creativ simptome ale bolii. Astfel, aș sfătui femeile care au resimțit semne ilustrate pentru mai mult de 3 luni să discute cu medicii lor[/pull_quote_center]

Teodora Tomescu: “La scurt timp dupa vacanța de Crăciun, îmi aduc aminte că Adelina se plângea de o senzație permanentă de balonare. La momentul respectiv am crezut că era din cauza consumului de alimente în exces de Crăciun. Dar senzația nu era din cauza mâncării. Era cancer ovarian.

- Advertisement -
Sourcezdbc

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: