15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Doi români din Marea Britanie, arestați și tratați ca imigranți ilegali

Doi români care au ajuns în Marea Britanie pentru a-și găsi locuri de muncă și a-și face un viitor, au fost arestați și tratați ca și imigranți ilegali.

Cu toate că sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, blocul comunitar din care Regatul Unit încă face parte, cel puțin până la finalizarea negocierilor pentru Brexit, aceștia au petrecut 26 de zile la Yarl’s Wood, un centru pentru imigranți ilegali. Cei doi au reușit să își facă publică povestea cu ajutorul cotidianului The Independent.

Teofil Muntean și Marineta Olariu au povestit cum au plecat din România din cauza condițiilor socio-economice și timp de doisprezece ani au trăit și muncit în Spania, unde Marineta a lucrat ca îngrijitoare, iar Teofil a schimbat mai multe locuri de muncă.

În 2016 s-au decis să își încerce norocul în Marea Britanie, să vadă cum e viața în insula britanică.

- Advertisement -

Cei doi au pornit cu speranța că vor reuși să găsească joburi mai bine plătite care să îi ajute să ducă o viață mai bună.

Nu au ales Londra așa cum fac majoritatea românilor care ajung în Regatul Unit, ci orașul Sheffield.

Ei povestesc că nu le-a fost greu să găsească de lucru, dar le-a fost mai greu să găsească joburi plătite decent și contracte pe termen mai lung. Au muncit pentru început într-o fabrică de pâine pe ”zero hours contracts” și mai vindeau și ziare.

Pentru că încă nu și-au permis o chirie, au locuit într-un cort, dar într-o după amiază au fost vizitați de către ofițerii de la imigrație ai Home Office, care i-au arestat. Teofil și Marineta le-au spus că au acte în regulă, se află legal în UK și le-au arătat documentele.

Ofițerii le-au răspuns nu îi interesează și că sunt arestați pentru că locuiau în cort. Au fost duși apoi la Yarl’s Wood și li s-a comunicat că pot face recurs, dar nu au găsit avocat. Au petrecut acolo 26 de zile, în fiecare zi întrebând „Când putem ieși?“, dar nimeni nu le dădea nici un răspuns. Ei spun că centrul este un loc teribil și întreabă ”dacă nu este o închisoare, atunci de ce sunt garduri electrice?” Cei doi au mai povestit că deși au avut bani pe card și au vrut să cumpere produse alimentare și țigări, nu au avut voie. Au fost nevoiți să trăiască cu mai puțin de o liră sterlină pe zi.

Au fost eliberați în luna februarie a acestui an, dar nu și-a putut recupera documentele de identitate de la Home Office, unde trebuiau să raporteze despre situația lor. „De ce trebuie să semnez?“ i-au întrebat ei pe ofițerii britanici, care le-au spus: „Pentru că sunteți ilegali“.

În concluzie, nu au putut să muncească, iar dacă ar fi făcut-o riscau să ajungă la închisoare. ”Cum te face să te simți? Mă face să urăsc – nu oamenii, dar sistemul.
 Am omorât pe cineva? Am venit aici pentru o viață normală, nu pentru beneficii. Ce-am făcut pentru a fi tratați atât de inuman? Arestarea noastră nu a fost legală. Suntem europeni. Avem aceleași drepturi ca oricine altcineva.” spun cei doi în articolul publicat de The Independent.

Teofil și Marineta au avut parte de o experiență foarte neplăcută pe pământ britanic și susțin că vor merge înapoi în Spania, deoarece nu pot trăi într-un loc în care sunt tratați așa.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: