18.4 C
London
Monday, June 27, 2022
18.4 C
London
Monday, June 27, 2022

Doi pensionari din Irlanda înșelați de un român cu 300.000 de euro

Un român i-a făcut pe doi pensionari din Irlanda să își piardă economiile de sute de mii de euro, mințind că ar avea nevoie de tratament împotriva cancerului în străinătate scrie Irish Times.

Brăduț Ioșca (38 de ani) a declarat instanței că a risipit cei peste 300.000 de euro luați de la pensionari la jocuri de noroc, fiind condamnat, în cele din urmă, la șase ani de închisoare.

- Advertisement -

El i-a mințit pe pensionari că a fost evacuat din casă, că are un părinte bolnav și că el însuși suferă de cancer și că este în pericol să moară.

Curtea Penală a Comitatului Cork l-a audiat pe Ioșca, cel care a obținut de la un pensionar de 69 de ani 207.750 de euro, în perioada octombrie 2017 – august 2018.

Sergentul Ailish Murphy a declarat instanței că pensionarul a declarat la poliție că i-a împrumutat peste 200.000 de lire sterline unui bărbat, în acel an.

Pensionarul și-a dat seama că a fost păcălit atunci când Ioșca, folosind un nume fals, a încercat să scoată de la el o sumă suplimentară de peste 100.000 de euro, pentru a răscumpăra o casă din Serbia.

Acesta îi spusese bărbatului că îi va rambursa sumele datorate prin vânzarea casei.

El a păcălit victima cu diferite „povești lacrimogene”, au mai spus anchetatorii.

Ancheta a implicat analiza documentelor bancare ale Ioșca. În timpul cercetării, poliția a descoperit o a doua victimă.

O femeie în vârstă de 70 de ani fusese abordată de Ioșca pe o stradp din Dún Laoghaire, acolo unde românul obișnuia să cerșească. El a susținut că este din Iran și și-a dat un nume fals.

El a contactat-o ​​în mod repetat pe femeie, susținând că se confruntă cu dificultăți financiare, iar aceasta a început să-i plătească rate lunare.

Din 2012 până în 2019, Ioșca a profitat de femeie, la un moment dat spunându-i că are nevoie de bani pentru a merge la înmormântarea mamei sale. Anchetele au determinat ulterior că mama românului era vie și sănătoasă și trăia chiar în Irlanda.

În 2017, plățile au crescut când a contactat-o ​​pe femeie, susținând că are cancer și că are nevoie de tratament în străinătate. Ea i-a dat toate economiile sale, ba a făcut și un împrumut de 15.000 de euro pentru care încă plătește rate de peste 300 de euro pe lună. Bărbatul a reușit să o convingă pe femeie să îi plătească peste 123.000 de euro în șapte ani.

În urma unei anchetei, s-a stabilit că bărbatul primea 3.000 de euro pe lună beneficii, inclusiv unul de handicap și călătorii gratuite.

Poliția a percheziționat casa lui Ioșca, din Westmeath, în martie 2019, unde au găsit documentație legată de înșelătoria sa.

Ulterior, românul a fost arestat în iulie 2019. A recunoscut că nu a avut niciodată cancer și nu avea nevoie de tratament medical în străinătate.

Sergentul Murphy a declarat instanței că Ioșca „a risipit banii la fel de repede cum i-a primit” la jocuri de noroc.

Judecătorul a declarat că victimele au fost „devastate” de comportamentul inculpatului. Acesta a spus că Ioșca i-a lăsat pe pensionari „umiliți, degradați și săraci”.

El a adăugat că „grămada de povești lacrimogene” pe care Ioșca o inventase, i-a adus pe doi oameni nevinovați în situația să îi dea toți banii lor. Românul a pledat vinovat pentru șase fapte de înșelăciune.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: