14.7 C
London
Friday, November 12, 2021
14.7 C
London
Friday, November 12, 2021

Documente importante ale Romaniei, la vânzare pe piaţa neagră din Londra

Furate de hoţi şi duse la vânzare pe piaţa neagră din Londra, cele mai importante documente scrise ale istoriei noastre au fost recuperate.

Două tabulae din bronz, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, furate din România şi scoase la vânzare la Londra, au fost recent readuse în ţară, urmând a intra în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României care le va prezenta mâine.

Recuperarea a două monumente epigrafice reprezentând tabulae din bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.) este una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani şi a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României.

- Advertisement -

Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută case de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională.

Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, com. Turcoaia, jud. Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de lire sterline.

Potrivit raportului de expertiză, cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină.

Artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea) au fost emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.)

[pull_quote_center]sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României[/pull_quote_center]

Aşezarea urbană romană de unde provin acestea a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Tabulaele au fost furate de către echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Tabulaele din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În 13 mai 2015,  autorităţile britanice competente au remis tablele cu inscripţia de la Troesmis ca şi mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele vor intra în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se vor efectua investigaţii suplimentare.

Până în prezent, au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul:

  • Muzeului Naţional de Istorie a României
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca
  • Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei
  • Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR
  • Cabinetul Numismatic al Academiei Române
  • Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa)
  • Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea)
  • Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea) etc.

Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii. Urmărirea penală  este efectuată de procurori din  cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -
Sourcedescopera

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: