11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021
11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021

Distanțarea socială nu s-a respectat în avioane

350 de muncitori din toată țara au plecat joi către Germania și Marea Britanie, cu două curse private din Aeroportul Otopeni.

Până la București, fiecare a venit cu ce-a putut: autocar, microbuz, tren, mașina unei rude sau taxi.

- Advertisement -

Ambele avioane au fost „aproape full“, după cum ne-au zis muncitorii după aterizare. Un inginer în aviație consultat de Libertatea spune că cele două avioane au o capacitate de maximum 390 de pasageri, fără personalul avionului.

Din aprilie și până în prezent au plecat peste 3.200 de lucrători sezonieri cu zboruri charter din Otopeni, potrivit conducerii Aeroportului Henri Coandă.

Nu există o lege care să oblige companiile aeriene să respecte distanțarea socială în avion“, spune Valentin Iordache, directorul aeroportului din Otopeni.

Biletele pentru cei 350 de muncitori au fost plătite de angajatori, circa 200 de euro fiecare. Banii îi vor recupera apoi din salariile angajaților, după cum ne-au explicat lucrătorii.

Germania așteaptă 40.000 de muncitori sezonieri în luna mai.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat că sunt așteptate cel puțin 20 de zboruri în următoarele zile, fiecare cu sute de lucrători.

COVID nu pune mâncare pe masă la copii. Vă spun eu ce o să fie mai grav: sărăcia. E greu acum, dar o să fie și mai greu.

Mai repede mori în România

Un bărbat stă mai retras cu ochii în telefon, deși a venit cu alte persoane care schimbă păreri despre cât de reală este epidemia.

Eu știu dacă e adevărată asta cu coronavirus? 80-90% eu nu cred. Oricum, dacă e să mori, mai repede ai șanse în România”, spune Ciprian Epuran, 32 de ani.

Tânărul este din satul Albeni, lângă orașul Târgu Jiu.

Nu cred că mai sunt 100 de tineri în toată comuna. Este o zonă moartă. Nu sunt locuri de muncă în Târgu Jiu”, explică Ciprian.

Bărbatul adaugă că și soția sa lucrează în Marea Britanie, la un fast-food din Londra.

Ciprian Epuran: Tânărul are doi copii, un băiat de 9 ani și o fată de 5 ani

Ciprian pleacă în afară ca agricultor sezonier de când era un puști de 18 ani. Prima oară a mers în Spania, apoi în Germania și Marea Britanie. Anul acesta merge la o fermă aproape de Reading, un oraș din sud-estul Angliei. Aici va lucra până la sfârșitul lunii octombrie.

Lucrăm la căpșune. După aia începe zmeura și afina. Mai ai zile când simți că-ți vine sângele în cap de la câte ore stai aplecat. Trebuie să-ți placă munca. Altfel, cedezi.

Tânărul are doi copii, un băiat de 9 ani și o fată de 5 ani. Băiatul dormea când se pregătea să plece, dar cea mică s-a trezit: “Tati, de ce pleci?“ Părintele n-a știut să-i răspundă și a închis ușa.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: