15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Discuţii despre Brexit, în România cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier

România susţine continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din UE, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, marţi, lui Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe Michel Barnier, în cadrul întâlnirii abordându-se stadiul actual al negocierilor şi paşii următori în procesul de retragere a Marii Britanii din UE, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

“Preşedintele României a arătat aprecierea faţă de activitatea negociatorului-şef pentru Brexit, precum şi a echipei sale în acest proces. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că eforturile depuse de reprezentanţii instituţiilor europene şi ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de retragere şi a unei Declaraţii Politice privind cadrul relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie”, se spune în comunicat.

Anunturi pentru romani in UK –
Promoveaza-ti afacerea intr-un mod inedit.
http://anunturiuk.com/
- Advertisement -

Conform sursei citate, Iohannis a subliniat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre ale UE în cadrul negocierilor privind Brexit, arătând că această abordare reprezintă o premisă esenţială în gestionarea eficientă a acestui proces.

Totodată, şeful statului a reiterat sprijinul României pentru un proces ordonat şi previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relaţii viitoare cât mai apropiate între UE şi Regatul Unit.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat că principala prioritate în acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de retragere cât mai curând posibil prin identificarea unor soluţii privind problemele încă divergente, în special în ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economică în contextul relaţiilor viitoare, preşedintele a subliniat că integritatea Pieţei Unice a UE şi indivizibilitatea celor patru libertăţi reprezintă piloni de bază ai proiectului european şi nu sunt negociabili, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România susţine continuarea unei cooperării strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun şi după retragerea acesteia din Uniune şi a arătat că, pentru ţara noastră, un acord în domeniul securităţii externe cu Marea Britanie prezintă un interes deosebit“, se mai spune în comunicat.

Totodată, Iohannis a menţionat că, în cadrul discuţiilor privind relaţiile viitoare, ţara noastră va pune în centrul obiectivelor sale cetăţeanul şi, de aceea, “susţine cu fermitate importanţa negocierii unui cadru de reglementare ambiţios în domeniul mobilităţii cetăţenilor, cu respectarea principiilor reciprocităţii şi nediscriminării“, punctează Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, Michel Barnier a făcut o prezentare a evoluţiei negocierilor şi a etapelor următoare în cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din UE.

Michel Barnier a evidenţiat eforturile pe care echipa sa le depune în mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanică şi a exprimat speranţa privind obţinerea unor evoluţii substanţiale în cadrul negocierilor care să permită finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE“, se precizează în comunicat.

Totodată, Barnier a subliniat că România, în calitate de stat care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, va avea un rol important în asigurarea cadrului instituţional necesar care să permită retragerea ordonată a Marii Britanii din UE şi în derularea negocierilor privind viitoarele relaţii dintre Uniune şi Regatul Unit, se mai arată în comunicat.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: