16.9 C
London
Monday, June 20, 2022
16.9 C
London
Monday, June 20, 2022

Director de companie (LTD) – drepturi si obligatii

In cele mai multe companii actionarul este unic si el se auto-numeste si directorul companiei de obicei in momentul infiintarii ei.

Astfel avand propria companie vei avea dubla calitate atat de proprietar (actionar) cat si de director.

Trebuie sa ai in minte permanent faptul ca spre deosebire de self-employment unde puteai decide sa faci ce vrei cu banii intrati in cont fie ca e cel de business fie ca cel personal, in cazul companiei nu mai poti scoate banii fara sa ai o acoperire/justificare.

- Advertisement -

Este firesc pentru ca in cazul in care esti self-employed raspunzi cu averea personala in orice litigiu pe care il ai cu altii sau cu statul. In cazul companiei raspunderea este limitata (de aici cuvantul Limited) la capitalul companiei. In mod normal nu vei putea fi obligat sa platesti in cazul unei dispute mai mult decat capitalul oficial al firmei. De aici vine si obiceiul des intalnit de a declara la infiintare un capital de £1 sau £100 sau £0.5 etc. Dezavantajul unui capital mic se simte mai tarziu cand compania va incerca sa faca o impresie buna unui viitor client serios care la prima verificare pe situl Companies House va afla adevarul si anume ezitarea ta in a-ti asuma raspunderea.

Cum spuneam sunt cateva cai de a scoate bani din companie ca si director:

 • Salariu, cheltuieli si cadouri
 • Dividende
 • Imprumut pentru director

Salariu

Pentru a-ti putea plati salariu ca director trebuie sa inregistrezi compania la HMRC ca si angajator. Poti face asta aici. Inregistrarea poate dura pana la 2 saptamani deci e bine sa o faci inainte de a plati primii oameni sau de a lua primul salariu ca director. In acelasi timp nu poti sa te inregistrezi cu mai mult de 2 luni inainte de a incepe sa platesti salarii.

Pentru salariile platite compania trebuie sa retina Income Tax si National Insurance si sa le plateasca catre HMRC impreuna cu contributia companiei la National Insurance care se calculeaza tot in functie de salariile platite.

Daca tu sau unul din angajati foloseste in scop personal ceva ce apartine companiei, atunci aceasta se considera cadou (benefie) si trebuie raportat impreuna cu salariul pentru a fi impozitat.

Dividende

Dividendele sunt banii pe care actionarii (proprietarii companiei) pot sa-I primeasca de la companie ca fiind profitul realizat de firma dupa taxe si pe care firma decide sa-l plateasca actionarilor. Ea poate decide sa plateasca doar partial sau deloc daca doreste sa reinvesteasca profitul. Daca esti singurul actionar si director evident ca decizia iti apartine in exclusivitate.

Dividendele nu sunt cheltuieli deci nu se scad din venituri la calculul impozitului. Compania nu poate plati mai multe dividende decat valoarea profitului din anul curent si anii precedenti.

Pentru a plati dividende trebuie:

 • Sa tii o sedinta a directorilor(ului) in care se declara dividendele
 • Sa intocmesti o minuta (un fel de jurnal/concluzie) a sedintei, chiar daca esti singurul director

Pentru fiecare plata de dividende compania trebuie sa intocmeasca un dividend voucher pe care apar urmatoarele:

 • Data
 • Numele companiei
 • Numele actionarilor carora li se platesc dividende
 • Valoarea dividendelor
 • Valoarea impozitului inclus in dividende (dividend tax credit)

Dividend tax credit inseamna ca firma nu trebuie sa plateasca impozit pe dividende dar beneficiarul lor ar putea plati in anumite situatii.

Cei care primesc bani ca dividende trebuie sa declare acesti bani pe declaratia de sfarsit de an (Tax Return).

Imprumut pentru directori (Directors’ loans)

Daca iei din contul companiei mai multi bani decat ai pus si nu reprezinat nici salariu nici dividende atunci acesti bani sunt considerati un imprumut catre director.

Trebuie sa tii evidenta acestor bani si exista riscul de a plati un impozit pe ei daca nu ii returnezi la timp. Afla mai multe aici.

Factura (invoice) și încasarea ei

Ești obligat să emiți un invoice către cel care te plătește fie că ești self-employed fie că ai firmă, dacă ești înregistrat ca plătitor de VAT. Nu poți recupera VAT dacă nu ai primit factură sau chitanță cu VAT pe ea, la rândul lui clientul tău nu va putea recupera VAT dacă nu îi dai factură cu VAT.

Factura va trebui să includă anumite informații cum ar fi: suma pe care clientul trebuie s-o plătească, data până la care trebuie să plătească.

Factura trebuie să includă în mod clar cuvântul invoice și va conține următoarele:

 • Un număr de factură
 • Numele companiei tale, adresa și date de contact
 • Numele și adresa companiei clientului
 • O descriere clară a serviciului/produsului pentru care pretinzi plata
 • Data la care produsele/serviciile au fost livrate
 • Data facturii
 • Valorea serviciului/produsului de  încasat
 • Valoarea VAT dacă e cazul
 • Suma totală de încasat

Dacă ești sole trader (self-eployed) vei trece numele tău și numele de business dacă folosești unul precum și adresa la care pot fi trimise documentele legale dacă e diferită de cea de acasă.

Dacă ai Ltd vei trece numele întreg al companiei.

Dacă ești înregistrat pentru VAT ești obligat să păstrezi toate facturile emise, inclusiv cele anulate, și toate cele primite: nu vei putea recupera VAT fără facturi/chitanțe.

Pentru facturile cu VAT care conțin tranzacții sub #250 nu e necesar să treci data, numele și adresa clientului, detaliile privind valoarea VAT sau valoarea fără VAT, detaliile produselor pe cantități, prețuri pe bucată etc dar vei trece cota de VAT folosită (ex 20% VAT) și totalul de încasat cu tot cu VAT.

Când poți încasa o factură?

Poți stabili propriile reguli de încasare cum ar fi discount pentru plata în avans sau plata pe loc.

Dacă nu ai căzut de acord cu clientul privind data la care trebuie să plătească atunci el va trebui să plătească conform legii in maxim 30 de zile de la primirea facturii sau a produselor/serviciilor.

Ai dreptul să încasezi dobândă pentru plata cu întârziere.

Încasări pentru plăți cu cardul

Dacă un client cere băncii lui să le fie returnați banii plătiți pentru un serviciu asigurat de tine atunci banca poate pretinde banii de la tine, operație numită chargeback.

Un chargeback poate fi făcut atunci când:

 • Produsul tău nu a fost livrat/nu a ajuns la client
 • Marfa ta nu e conform descrierii
 • Cineva a folosit cardul clientului pentru plată fără știrea lui

Un chargeback poate avea loc pînă la 120 de zile de la data primirii banilor de la client.

Dacă clientul a folosit PIN-ul atunci nu poate cere returnarea banilor decât dacă marfa este defectă sau nu corespunde descrierii.

Dacă plata s-a făcut online atunci riscul de a ajunge la un chargeback este mai mare.

Dacă vrei să stabilești o afacere în care încasezi în mod regulat bani direct de la client în momentul când folosește serviciile tale, de exemplu comerț online, atunci s-ar putea să fie nevoie să fii autorizat de Financial Conduct Authority.

Dacă încasezi sume mari sub formă de numerar atunci va trebui să te înregistrezi într-o schemă de protecție împotriva spălării banilor.

credit articol samsjob.co.uk

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: