5.1 C
London
Saturday, January 22, 2022
5.1 C
London
Saturday, January 22, 2022

De ce în Regatul Unit se se votează totdeauna joia ?

De 85 de ani, în Regatul Unit se votează totdeauna joia. Alegeri politice sau referendumuri, nimic nu se schimbă.

Mai există şi excepţia care confirmă regula: în 1931 s-a votat marţi 27 octombrie un guvern de unitate naţională condus de Ramsay MacDonald. Dar de ce totuşi joia? Răspunsurile sunt mai multe.

Tradiţional, joia era o zi de târg: locuitorii zonelor rurale aveau ocazia să se nimerească în oraş şi cu această ocazie să voteze. Joia este şi o zi perfectă pentru a îndepărta influenţa predicii duminicale din biserici asupra opţiunilor electorilor.

- Advertisement -

Altă interpretare: rezultatele alagerilor se află vineri dimineaţă, ceea ce înseamnă că noul prim-ministru are tot sfârşitul de săptămână la dispoziţie pentru a forma noul guvern şi să se întoarcă la o normală activitate deja de vinerea următoare.

Apoi, în Regatul Unit vinerea este zi de salariu şi de petreceri în pub. Votând joia se măreşte posibilitatea contării pe pariciparea masivă a electorilor… încă sobri.

În 2008 comisia electorală engleză s-a întrebat aspra oportunităţii de a se vota duminica, cum se întâmplă în mare parte din Europa Propunerea a cazut: nu s-a găsit niciun argument că votul duminica ar atrage mai mulţi electori.

Dimpotrivă, s-a subliniat că cei care locuiesc la ţară ar fi avut dificultăţi în a ajunge la secţiile de votare cu mijloacele de transport public, fără a mai pune la socoteală posibilele obiecţiuni din partea unor grupuri religioase.

Şi aşa, într-o bună tradiţie şi în acest an s-a votat joia.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceevz

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: