12.9 C
London
Friday, October 22, 2021
12.9 C
London
Friday, October 22, 2021

David Davis: “Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene factura sa de divorț”

Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene factura sa de divorț estimată la 35-40 miliarde de lire dacă nu va reuși să încheie un acord comercial cu Bruxellesul, a afirmat duminică ministrul pentru Brexit, David Davis, relatează AFP.

Cele două părți au ajuns vineri la un compromis asupra principiilor reglementării financiare a Brexitului în cadrul unui acord privind modalitățile de ieșire a Marii Britani din UE cu începere de la sfârșitul lui martie 2019, deschizând calea discuțiilor legate de viitoarea lor relație comercială.

Întrebat dacă Londra își va achita factura în absența unui acord comercial, David Davis a răspuns la BBC că aceasta va fi “condiționată de obținerea unei perioade de tranziție” și “condiționată de un acord comercial“.

Fără acord înseamnă că nu vom plăti“, a insistat el, apreciind, totuși, că posibilitatea ca Londra să părăsească UE fără vreun acord comercial s-a “diminuat radical“.

- Advertisement -

El s-a arătat favorabil unui acord de liber-schimb asemănător celui încheiat între UE și Canada, CETA, incluzând domenii suplimentare cum ar fi serviciile financiare. În absența unui acord comercial, Marea Britanie s-ar confrunta cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (PMC), sinonime cu bariere vamale și tarifare.

David Davis a subliniat că afirmațiile sale sunt pe aceeași lungime cu poziția premierul britanic, Theresa May, al cărei purtător de cuvânt afirmase miercuri că plata facturii depinde de “stabilirea unei relații profunde și speciale cu UE“.

Acestea contrazic însă declarațiile ministrului britanic al finanțelor, Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra își va onora angajamentele financiare față de UE chiar și în absența unui acord comercial.

Nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul în această negociere. Consider însă că este de neconceput ca națiune să ne sustragem de la o obligație pe care am recunoscut-o ca obligație“, a declarat el miercuri în fața unei comisii parlamentare, relatează Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: