12.8 C
London
Thursday, October 14, 2021
12.8 C
London
Thursday, October 14, 2021

Dan Mihalache le transmite românilor care vor să vină acum la muncă în Marea Britanie

Într-un interviu pentru Libertatea, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le transmite românilor care vor să vină acum la muncă în Marea Britanie că își asumă riscuri mari, pentru că Regatul Unit este acum în plutonul primelor trei state din lume la cazurile de coronavirus, zborurile vor rămâne în continuare închise și există riscul să stea 14 zile în carantină.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, are un mesaj pentru românii care se gândesc să vină în Marea Britanie: să stea acasă, în România.

- Advertisement -

În interviul acordat Libertatea, Mihalache atrage atenția asupra numărului încă mare de cazuri de COVID-19 care apar în fiecare z în Marea Britaniei, vorbește despre controversele din jurul programului de relaxare al guvernului Johnson și despre sutele de români cu situații care au apelat la ambasadă pentru ajutor.

Mihalache precizează că nu există o situație cu numărul de muncitori sezonieri aflați acum în Regat, și amintește că până la 1 martie erau peste jumătate de milion de români care aplicaseră pentru statutul de rezident în contextul Brexit.

– Ce îi nemulțumește pe britanici? –

Deocamdată, sunt elemente care, spre deosebire de România, nu impun obligativitate foarte severă. Se vorbește de faptul că de mâine s-ar putea relua anumite activități economice și circulația.

Dar se  recomandă, în același timp, ca circulația să aibă loc mai puțin cu mijloacele de transport în comun, ci cu mașinile personale, cu bicicletele.

Anumite elemente din programul Guvernului britanic nu sunt considerate foarte realiste.

– Cum se desfășoară acum activitatea la ambasadă? –

Este, probabil, o experiență unică pentru viața unui ambasador. Practic, activitatea diplomatică este blocată, pentru că ea se bazează, în primul rând, pe dialog și contacte personale, care în momentul de față există cel mult prin sisteme video sau telefonice.

Activitatea consulară, care la noi reprezintă o component importantă, datorită comunității mari de români, a funcționat la parametri minimi. Am avut în vedere doar eliberarea documentelor de călătorie care sunt neapărat urgente și necesare familiilor din Marea Britanie, respectiv titlurile de călătorie sau certificatele de decese. Vom vedea cum ne vom descurca în viitor.

Lucrurile se vor schimba foarte mult și în activitatea diplomatică, și în activitatea consulară.

– Românii din Marea Britanie trimit cereri la ambasadă, sunt situații speciale acum? –

Sunt, cred, peste 200 de situații sociale, de români care fie au rămas fără loc de muncă, fie au rămas fără cazare, fie solicită să fie repatriați din ambele motive.

Am încercat cu resurse proprii, cu cooperarea unor organizații românești, cărora vreau să le mulțumesc, să rezolvăm punctual fiecare situație în parte.

Nu pot să spun că a fost o presiune enormă și vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor români care au înțeles că trăim în alte vremuri și, cumva, au acceptat faptul că anumite servicii care li se ofereau până acum de către consulate, în primul rând, nu mai pot fi procesate în același regim.

Noi procesam doar la Londra 400 de servicii consulare pe zi, ceea ce înseamnă câteva mii pe săptămână, ceea ce este foarte mult.

Pe viitor, va trebui să ne adaptăm, și în ce privește serviciile consulare care trebuie mutate spre o zonă electronică, de lucru cu internetul, și în cazul dialogul cu comunitățile românești.

– Câți muncitori români sezonieri sunt acum în Marea Britanie? –

Nu există o estimare a muncitorilor sezonieri pe care noi să o avem. În mod normal, această situație ar fi în sarcina autorităților din România, a inspectoratelor de muncă.

Aici, funcționăm într-o societate descentralizată și nu se adună datele acestea într-o instituție care să spună foarte clar dacă e vorba de 30.000, de 20.000.

Există anumite solicitări, am aflat din diferite surse.

Există însă libertatea fiecărui cetățean român de a alege, nu este responsabilitatea Guvernului. Recomandarea mea este să cumpănească foarte bine înainte de a face această opțiune, cel puțin până când anumite condiții se stabilizează.

Dacă există solicitări, nemulțumiri, situații de criză, avem un număr de telefon dedicat pentru muncitorii sezonieri și pot să apeleze la noi.

-Aveți informații că vor mai veni români să muncească în Marea Britanie? –

Aici e foarte greu de făcut o apreciere. Unii vin prin anumite firme de recrutare și aici pot să existe anumite informații la Ministerul Muncii. Alții vin cu mașina, pe baze personale, căutând de muncă.

Nu trăim într-o lume atât de centralizată încât să putem spune câți, când și dacă vor mai veni.

Cereri de forță de muncă, mai ales în sectorul agricol, există și știu asta din discuții cu oameni din economia britanică.

Despre cum se lucrează, cum se face recrutarea, cum se va efectua transportul, e un pic mai complicat să vorbim. Geografia continentului european face ca accesul în Marea Britanie să fie un pic mai complicat decât accesul în Austria, unde un tren face de la Timișoara până în proximitatea Vienei câteva ore.

– Ce mesaj aveți pentru românii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie? –

În primul rând, să respecte indicațiile autorităților, dar cu nuanța de a respecta nu partea permisivă, ci partea mai degrabă restrictivă, pentru a-și asigura securitatea sanitară a lor și a familiilor lor.

În ce privește piața forței de muncă, cred că e important ca fiecare să verifice foarte clar pe ce stă din punct de vedere legal, care îi sunt drepturile, obligațiile.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: