25.6 C
London
Thursday, July 22, 2021
25.6 C
London
Thursday, July 22, 2021

Dan Mihalache: La ce trebuie să fie atenți cetățenii români in Marea Britanie

Ceea ce le-aș recomanda, însă, cetățenilor români sunt două lucruri:

  • în primul rând să se uite cu foarte mare atenție la contractele care stau la baza acestor munci sezoniere – din punct de vedere al validității lor, din punct de vedere al condițiilor de transport, din punct de vedere al eventualelor condiții de repatriere, din punct de vedere al condițiilor de cazare;
  • iar al doilea lucru, le recomand să nu răspundă cererii unor persoane fizice care n-au niciun fel de competențe în a organiza acest schimb de forță de muncă, avertizează ambasadorul.

Pe de altă parte, diplomatul mărturisește că singurul lucru de care îi este „foarte teamă” este că la sfârșitul acestui proces, sarcina repatrierii și a reglării situației acestor oameni să cadă tot în sarcina statului român.

- Advertisement -

Nu cred că e o perioadă foarte bună, înțeleg nevoia românilor de a câștiga bani, mai ales că unii dintre ei nu sunt prima dată la munci sezoniere în Marea Britanie, înțeleg și nevoia agriculturii, a economiei britanice, de a avea forță de muncă, dar trăim o perioadă absolut specială și cred că, pe termen mediu, aceste lucruri vor trebui cumpănite mai bine de fiecare familie și de fiecare cetățean care alege acest drum”, a punctat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, într-0 intervenție prin Skype la Digi24.

Românii, salvarea fermierilor din Vest

Românii sunt salvarea fermierilor germani și britanici anul acesta.

Confruntați cu o penurie de forță de muncă în țările lor, cultivatorii de legume și fructe caută ajutor în țara noastră. 

La începutul lunii aprilie, pe aeroportul din Cluj, imaginile cu plecarea a sute de muncitori români spre Germania, care s-au înghesuit, în plină pandemie de coronavirus, au făcut înconjurul lumii și au determinat guvernul să reglementeze special astfel de situații.

Apoi, la câteva zile, presa britanică a relatat și ea despre sosirea unor curse cu muncitori sezonieri români. Încă 15 zboruri către cele două țări sunt planificate din București, Iași și Cluj-Napoca până la începutul lunii mai, declara pentru Digi24, în urmă cu două săptămâni, reprezentantul firmei private care efectuează aceste curse aeriene.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: