29 C
London
Wednesday, July 21, 2021
29 C
London
Wednesday, July 21, 2021

Cum verifici daca statul UK ti-a retinut prea multe taxe

Foarte multa lume lucreaza mai nou prin agentii chiar si in constructii unde majoritatea au lucrat pana acum direct cu firmele de constructii, in regim de self-employed.

Incepand cu 5 aprilie 2014 legislatia a fost modificata astfel ca e tot mai greu pentru o agentie si chiar pentru firme sa plateasca direct ca self-employed pe cineva care presteaza servicii pentru ei.

- Advertisement -

Exista de mult timp mijloace de evaluare a statutului unui lucrator prin care se stabileste daca va fi platit ca self-employed sau ca angajat (employee).

HMRC a pus la dispozitie un instrument de verificare a statutului care poate fi gasit aici.

Problema care apare pentru multi e la depunerea declaratiei fiscale de sfarsit de an (Tax Return).

Daca atunci cand a fost platit ca self-employed pe parcursul intregului an calculul taxelor deduse din venit era simplu (20% sau 30% dupa caz) acum pare ceva mai complicat.

Unii vorbesc de impozit de 30 % ca angajat ceea ce nu e chiar corect pentru ca in suma retinuta din salariu nu este inclus doar impozitul pe venit, ci si contributia angajatului la National Insurance, contributie care este variabila si tine si ea cont de a anumita scutire din venitul total).

Oricum nu e nevoie sa faceti singuri calculele ca sa verificati daca vi s-au retinut sumele corecte. E suficient sa apelati la HMRC sa faca verificarea si eventuala corectie.

Aici puteti verifica aceasta folosind instrumentul pus la dispozitie de HMRC.

Daca in urma verificarii ajungeti la concluzia ca vi s-au oprit prea multe taxe aici puteti intra pentru a afla cum se poate primi diferenta anapoi.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: